‘İpek Yolu’ Değil Zaman Tüneli

Dünya Hali
Bitlis’e tarihi İpek Yolu’ndan gidiliyor. Ancak bu modern yola tarihi demek artık imkânsız. Yapılan son teknoloji ışıklı tünellerle yüzyılların İpek Yolu zaman tüneli gibi olmuş. Nit...
EMOJİLE

Bitlis’e tarihi İpek Yolu’ndan gidiliyor. Ancak bu modern yola tarihi demek artık imkânsız. Yapılan son teknoloji ışıklı tünellerle yüzyılların İpek Yolu zaman tüneli gibi olmuş. Nitekim şehirdeki dönüşüm de bu izlenimi doğruluyor

Bitlis, yaklaşık 150 milyon liraya mal olacak projeyle, yeniden doğacak. Eski kent merkezinde son 50 yılda ortaya çıkan çarpık yapılaşma ortadan kaldırılacak. Rahva Ovası’nda ise "Yeni Bitlis" yükselecek. Vali, "Şehir merkezini en az 50 yıl geriye götüreceğiz. Orta Bitlis ve Rahva Bölgesi de 50 yıl ileriye gidecek. Arada 100 yıllık fark oluşacak. Amaç eski Bitlis’te tarihi yapının ortaya çıkması" diyor. Duble yollardan otobüsle hızla ilerleyerek Bitlis’e varıyoruz. Geçtiğimiz yol tarihi İpek Yolu aslında. Ama artık "modern bir İpek Yolu’na" dönüşmüş. Dağlar, tepeler delinmiş. Tüneller yapılmış. Işıklı tünelden geçip, Bitlis’e giriyoruz.

Gözümüze yüksek binalar çarpıyor önce. Ardından neredeyse her 500 metrede bir kurulmuş okullar. Namı New York’a kadar uzanan meşhur beş minareyi soruyoruz. Bitlisli Hüseyin Keçe, "Savaş zamanı düşman çekilmiş. Bir baba oğluna, ‘Git bak bakalım tepeden, şehirde ne kaldı?’ demiş. Çocuk bağırmış, ‘Baba baba, sadece beş minare kalmıştır’ diye… İşte beş minarenin hikayesi bu" diyor. Ardından Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz’ın kapısını çalıyoruz.

Stajını, Türk halkının çok sevdiği, unutulmaz vali Recep Yazıcıoğlu’nun yanında yapmış Yılmaz. O yüzden hep halkla beraber. Yıllar önce Batman’ın Beşiri ilçesinde genç bir kaymakamken geçmiş Bitlis yolundan. Günlerce sürmüş bu yolculuğu. Şimdi modern yollarla bizi karşılaşmanın mutluluğu içinde.

MODERN TÜNEL
Gururla, "İşte Doğu’nun dönüşümü. Bu dönüşümü, bu yollardan geçen biri olarak en iyi ben bilirim" diyor ve ekliyor Vali Yılmaz: "Bu yol İpek Yolu’nun devamı. İran’ın Irak’la, Suriye’yle Ortadoğu’ya bütün bağlantısı bu yoldan gidiyor. Mersin Limanı’ndan İran’a gidecek TIR’lar buradan geçiyor. Dideban tepesi delinerek yapılan Dideban Tüneli yokken; TIR’lar, kamyonlar şehir içinden 1.5 saatte geçiyorlardı. Hem zaman kaybı, hem iş kaybı oluyordu. Ağır vasıtalar şimdi tünelden 15 dakikada geçiyor. Bin 950 metrelik tünel, kontrol merkezinden 61 kamerayla izleniyor." Bitlis’in dere yatağından çıkarıldığını, yepyeni bir Bitlis inşa edildiğini söyleyen Yılmaz, "Kent; eski Bitlis, hükümet konağı ve adliye binasının inşaatının sürdüğü, önemli kamu binalarının yer aldığı Orta Bitlis ve Rahva Ovası’nda, İpek Yolu’nun geçtiği modern Bitlis olmak üzere 3 bölgede yeniden var oluyor" diyor.

‘DOZER VALİ’
Vali Yılmaz, Büyük İskender tarafından yapılan kale, çok sayıda camii, medrese ve türbenin eski Bitlis’te yer aldığını belirterek şunları söylüyor: "Dere üzerinde 700’e yakın işyeri, ev, dükkan var. 1’inci derecede deprem bölgesi. Sel riski var. Bana ‘dozer vali’ derler. Çünkü ‘Yıkacağız’ diyorum. Son 50 yılda yapılan binaları yıkacağız. Böylece şehir merkezini en az 50 yıl geriye götüreceğiz. Orta Bitlis ve Rahva Bölgesi de yeni yapılanma ile en az 50 yıl ileriye gidecek. Arada 100 yıllık fark oluşacak. Amaç eski Bitlis’te tarihi yapının ortaya çıkması. Beş minare daha iyi görünecek. Bu, 150 milyonluk bir proje. Eski şehrin teneke kaplamasını üzerinden alıp, mücevheri ortaya çıkarıyoruz."

Devlet hastanesinde görüntülü takip
Bitlis Devlet Hastanesi’nin 18 bin 800 metrekare alana yapılan ek binası 13 ayda tamamlanıp, son sistem cihazlarla vatandaşın hizmetine sokulmuş. Hastanede personel takibi son sistem cihazla görüntülü olarak yapılıyor. Dijital kartlar makineye gösterilince hemen fotoğrafın çekiliyor ve günlük olarak arşivleniyor. Yani işten kaytarmak mümkün değil. Başhekim Üroloji Hekimi Tezcan Sezgin, mecburi hizmetle Bitlis’e gelmiş ama bölgeyi terk etmemiş. Hasta odaları 2 kişilik, her odada duvarda LCD ekran TV’ler, motorlu yataklar mevcut. Yakında bölgeye 400 yataklı yeni bir hastane de kurulacak.

Bitlis’te 5 minare dışında neler var?
 -4 kilometrelik güzergâhta tam 18 okul var. 2002’de derslik sayısı bin 822 iken, 2010’da 2 bin 860’a yükselmiş. Milli Piyango İdaresi tarafından yaptırılan Bitlis Milli Piyango İlköğretim Okulu’nda akıllı tahtadan, bilgisayar laboratuvarlarına kadar her olanak var.
 Hayırsever işadamı Ahmet Eren tarafından yaptırılan ve 800 bin liraya mal olan engelliler okulunda 34 öğrenci eğitim- öğretim görüyor. Ermen Demir masa tenisinde engelliler arası yarışmada Türkiye ikincisi olmuş.
 -Atatürk’ün "Buraya şark üniversitesi kurulmalı" vasiyeti yıllar sonra Bitlisli Eren Alesi ve devlet işbirliğiyle yerine getirilmiş ve şehre Bitlis Eren Üniversitesi kurulmuş. Prof. Dr. Mahmut Doğru da 2008’de rektörlüğe atanmış. Fizikçi Doğru, doktorasını İngiltere’de Sheffield Üniversitesi’nde yüksek enerji parçacıkları üzerine yapmış. CERN’de deneyci profesör olarak Türkiye’yi temsil etmiş.
 -Nemrut Krater Gölü, Avrupa’da seçkin destinasyon seçildi. Video çekimleri 30 ülkede gösterimde. Dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü. Dağda ise buzul mağarası var. Kışın kayak, yazın su turizmiyle iddialı. Bir kayak tesisi ve otel var. Teleferik keyfi ise seyre değer. Geçen yıl Bitlis’e 59 bin yabancı turist gelmiş. Günübirlik gelen İranlılar’ın sayısı da 320 bin. Vali Yılmaz, "İnşallah GAP turlarının içinde yer alacağız. Muş Havalimanı’na 45 dakikada mesafede yeni bir GAP şehri olacak" diyor.
 -Tarım Bakanlığı desteğiyle kurulan Arı Yetiştiriciliği Birliği, 650 üyeyi aynı çatı altında toplamış. Organik balıyla meşhur Bitlis’te, toplam 38 bin arı kovanında 870 ton bal üretiliyor. Üstelik, arının en çok sevdiği "geven" bitkisi bu bölgede yetişiyor. Bedlis Bal adı altında Türkiye’ye dağıtılan bal, kalitesiyle tescilli.

VALİ’NİN OĞLU BATERİDE İDDİALI
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz’ın oğlu Furkan Yılmaz, Bitlis’te üniversite sınavına hazırlanıyor. Hedefi İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’ne girebilmek. Furkan, bateride de iddialı.

Sabah