IMEI Kopyalamaya Rekor Ceza

Dünya Hali
Söz konusu zanlı 20 bin TL para cezasına çarptırıldı. Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği bu karar, hurda telefonları 5 – 10 lira gibi düşük fiyatla satın alıp IMEI numarasını kaçak...
EMOJİLE

Söz konusu zanlı 20 bin TL para cezasına çarptırıldı. Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği bu karar, hurda telefonları 5 – 10 lira gibi düşük fiyatla satın alıp IMEI numarasını kaçak telefona kopyalayarak halkı mağdur edenler açısından da emsal teşkil edecek.

Diyarbakır’da cep telefonu ticareti yapan F.İ., polisin düzenlediği operasyonda cep telefonlarının elektronik kimlik bilgilerini değiştirmek ve kopyalamak suçun hakkında işlem yapıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da F.İ. hakkında 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’na muhalefet suçundan dava açtı.

Hakkında düzenlenen iddianamede sanığın kaçak cep telefonlarına vatandaşların bilgisi olmadan onların adına kayıtlı IMEI numaralarını kopyaladığı ve vatandaşları mağdur ettiği belirtildi. İddianamede, sanığın ülke ekonomisine de büyük zarar veren suçlardan birini işlediği ve bunu teşvik ettiğine dikkat çekildi.

Tutuksuz yargılanan F.İ., ilk duruşmasında cep telefonu ticaretine yeni başladığını ve tanımadığı, çantacı tabir edilen kişiler tarafından kandırıldığını iddia etti. Mahkeme, sanığı 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’na muhalefet suçundan bin adli gün karşılığı 20 bin TL para cezasına çarptırdı. Daha sonra sanığın duruşmadaki iyi hali dikkate alınarak cezasından 1/6 oranında indirim yapılarak 833 gün adli gün karşılığı 17 bin TL para cezasına çarptırıldı.

ONLARCA TELEFONA AYNI IMEI KOPYALANIYOR

Hurdaya çıkmış cep telefonlarını 5-10 lira gibi düşük fiyatlarla satın alan dolandırıcılar, bu telefonun IMEI numarasını kaçak yolla getirilen cep telefonuna yüklüyor. Böylece, kaçak telefonların otomatik olarak kullanım dışı bırakılmasını sağlayan teknolojiye karşı geçici önlem alınmış oluyor. Aynı numara 2 ayda bir farklı telefonlara kopyalanarak rant oluşturuluyor.

Kaçak cep telefonu alanların hattı çekmezken telefonları da kullanım dışı oluyor. Tüketici, tekrar telefonu satın aldığı yerden arıza giderilmesi ve yeni bir IMEI numarasını almak için 15 TL vermek zorunda kalıyor. Telefoncuların oluşturduğu bu haksızlık zincirine her geçen gün yenisi ekleniyor.

Yeni bir cep telefonu alanlar, ‘yıldız kare 06 kare’ yazarak, çıkan IMEI numarasını faturada ve cep telefonunun arkasındaki numara ile karşılaştırması tavsiye ediliyor. Eğer numaralar birbirini tutuyorsa sorun olmuyor. Tutmuyor ise IMEI numarasının hurda telefondan kopyalama olduğu rahatlıkla anlaşılabiliyor. Eğer alınan kaçak cep telefonu sık sık hat problemi yaşıyor ve ‘Geçersiz sim’ yazıyorsa, IMEI’i kopyalanıp başka bir telefona yapıştırılmış demektir. Bu durumda vatandaşların telefon aldıkları yerden şikayetçi olması gerekiyor.