Hocalı Katliamı unutulmadı

Dünya Hali
Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun organize ettiği eylemde, ölenler için saygı duruşunda bulunuldu. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesini 21 yıl önce 26 Şubat 1992 tarihinde işgal eden Ermenil...
EMOJİLE

Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun organize ettiği eylemde, ölenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesini 21 yıl önce 26 Şubat 1992 tarihinde işgal eden Ermeniler, Hocalı Kasabası’nda 613 savunmasız insanı öldürmüştü. İnsanlık suçunu bir kez daha gündeme getirmek için aralarında Azerbaycanlılar Derneği’nin de bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu eylem yaptı. ‘Justice for Khojaly’ (Hocalı için adalet) yazılı tişörtler giyen yaklaşık 300 kişilik grup, Dolmabahçe Sarayı önünde toplandı. Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla yürüyen grup, buradan Beşiktaş’a ardından da Galatasaray Meydanı’na geldi. Galatasaray Meydanı’nda sayıları bini bulan, aralarında çok sayıda Azeri’nin de olduğu grup İstiklal Caddesi üzerinden Taksim’e yürüdü. ‘Ermenilerin Rus ordusunun desteği ile Karabağı işgalini ve Hocalı Soykırımı’nı unutmayacağız’ yazılı İngilizce ve Türkçe pankart taşıyan grup, ‘İnsan hakları unutma, Hocalı’ya sahip çık’ sloganları attı.

Taksim Meydanı’nda şehit askerler ve Hocalı Katliamı’nda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan eylemciler hep birlikte İstiklal Marşı’nı okudu.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin işgal altında olduğunu vurgulayan Kuramen Rızayeva, “Çok güçsüz kaldık. Haklılığımızı ispat etmek için kendimizi dünyaya daha çok anlatmalıyız.” dedi.

“Hocalı’da öldürülen kardeşlerimizin hesabını bir gün mutlaka soracağız.” diyen Levent Canik, “Bu kötülük yanlarına kalmayacak. Mutlaka hesabı sorulacak. Hepimiz bir toplumuz, hepimiz kardeşiz. Eğer birisi bizim kardeşimizin kanını akıtırsa bunun hesabını mutlaka sorarız.” ifadelerini kullandı.

Hocalı Katliamı’nın bir soykırım olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen, Azerbaycan Birliği yöneticisi İdris İsaoğlu İmamali, “Tarihi saptıramayız. 1992 yılında 26 Şubat günü dünyaya bir kara leke olarak geçmiştir.” şeklinde konuştu.

Dünya Azerbaycan Konseyi yöneticisi Saftar Rahimli ise şöyle konuştu: “Her yıl ayın bugünü hatırlayıp, anıyoruz. İşgal halen devam etmektedir. Karabağ özgürlüğe kavuşana kadar çalışmalarımız devam edecektir. Ermenistan Devleti’nin kararı ile bu eylem gerçekleşmiştir.”

Grup, eylemin ardından olaysız dağıldı.