Hafta sonu da yağış var!

Dünya Hali
Tahminlere göre, yarın sabah saatlerinde Marmara Bölgesi’nin doğu  kesimlerinden itibaren Karadeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın  etkisine girilecek. Yağışlar, yarın Orta...
EMOJİLE

Tahminlere göre, yarın sabah saatlerinde Marmara Bölgesi’nin doğu  kesimlerinden itibaren Karadeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın  etkisine girilecek.

Yağışlar, yarın Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları, İç Anadolu’nun  doğusu, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu’nun batısı, Doğu Anadolu’nun güney ve  batısıyla yerel olarak İstanbul, Sakarya, Kocaeli ve Sinop çevrelerinde kuvvetli,

Malatya, Tunceli, Elazığ, Adıyaman ve Bingöl çevrelerinde çok kuvvetli;  pazar  günü ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi geneliyle Bingöl, Bitlis, Muş, Elazığ,  Malatya, Kahramanmaraş ve Tunceli’de kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olacak.

Hafta sonunda yağışlar, Karadeniz’in iç kesimlerinin, İç Anadolu’nun  kuzeydoğusuyla Doğu Anadolu’nun kuzeyinin yüksek kesimlerinde karla karışık  yağmur ve kar şeklinde görülecek.

Yetkililer, kuvvetli yağışın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı can ve  mal emniyeti için vatandaşlarla ilgilileri dikkatli ve tedbirli olmaları  konusunda uyardı.
         
 FIRTINA EN ÇOK BALIKESİR’DE HORTUM İSE ANTALYA’DA GÖRÜLÜYOR

Türkiye’de kuvvetli rüzgarlar ve fırtınalar en çok Balıkesir’de, en hızlı rüzgar da Tokat’ta kaydedildi. Çok azı kayıtlara giren hortumlar ise sırasıyla Antalya, Mersin, Hatay, Ankara, Zonguldak ve Ardahan’da gözlendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Türkiye’de fırtına ve kuvvetli rüzgarlara bağlı olarak yılda ortalama 35 afet yaşanırken, bunlar özellikle kuzey Ege bölgesi ile batı ve orta Akdeniz’de gözleniyor. Bu dağılımda cephe sistemlerinin etkisi önemli rol oynuyor. Diğer bir deyişle gezici orta enlem siklonlarına (cephesel alçak basınç sistemleri) bağlı fırtınalar, meteoroloji kökenli yıkıcı doğal afetlerin en önemlilerinden biri olabiliyor.

Akdeniz havzasında yer alması ve etrafındaki denizler nedeniyle denizel, orografik yapısı ve denizden olan ortalama yüksekliği nedeniyle de karasal özelliğe sahip Türkiye’nin, ayrıca parçalanmış topografyası kısa mesafeler arasındaki yükselti farkını artırıyor.

Bunun için deniz-kara, dağ-vadi arasındaki ısınma farkından ortaya çıkan, alçak ve yüksek basınç yapılarına bağlı olarak oluşan, yerel ve süreli rüzgarlar, hemen her yerde ve her zaman görülebiliyor.

Türkiye’de, tropikal fırtınaların dışında, bazıları çok küçük boyutta da olsa hemen her tür fırtına; orta kuşağın cephesel siklonik fırtınaları, şimşekli gök gürültülü fırtınalar, tornadolar-hortumlar görülebiliyor.

Bu fırtınaların çok büyük bir kısmı, başka bir yerde oluştuktan sonra belirli bir yol katederek geldiklerinden, küçük ve orta boyutta olan fırtınalara dönüşürken, bunlar özellikle kışın daha sık görülüyor.

En hızlı rüzgar Tokat’ta esti

Kuvvetli rüzgarlar ve fırtınaların en çok görüldüğü iller sırasıyla Balıkesir, İzmir, Konya, Kayseri, Kars ve Elazığ olurken, çok azı kayıtlara geçmiş olan hortumlar ise sırasıyla Antalya, Mersin, Hatay, Ankara, Zonguldak ve Ardahan’da gözlendi.

Bugüne kadar ölçülen rüzgar hızlarında ise Tokat ilk sırada yer alıyor. Bu ilde 1 Ocak 1978 tarihinde saatte 176 kilometre hızla esen rüzgar kayıtlara geçti. Yakın zamanda ise Bozcaada’da, 22 Ocak 2004 tarihinde, saatte 162 kilometre rüzgar hızı ölçüldü.

hürriyet