Güven iksirini de yaptılar!

Dünya Hali
Araştırmacılar: Bu iksir insanları daha fazla güvenmeye sevk ediyor. Nature isimli dergide yayınlanan araştırma raporuna göre bu bulgularla diğerlerine güvenmekte zorluk yaşayan otizmli kişiler tedavi...
EMOJİLE

Araştırmacılar: Bu iksir insanları daha fazla güvenmeye sevk ediyor.

Nature isimli dergide yayınlanan araştırma raporuna göre bu bulgularla diğerlerine güvenmekte zorluk yaşayan otizmli kişiler tedavi edilebilecek.

Ancak uzmanlardan biri bu iksirin politikacılar tarafından da ikna edici bir unsur olarak kullanılabileceğini belirtti.

Oksitosin beynin hipotalamus bölgesinde bulunan ve duygular da dahil bir dizi fizyolojik işlemi düzenleyen bir molekül.

Bu molekül aynı zamanda sosyal ve duygusal davranışlardan sorumlu bölümü de harekete geçiriyor. Hayvanlar üzerindeki araştırmalar ise oksitosinin çiftler ve anne-yavru arasındaki bağları sağladığını ortaya çıkardı.

İsviçreli ve Amerikalı araştırmacılardan oluşan bir ekip aynı etkinin insanlar üzerinde de yaratılıp yaratılamayacağını test etmek için 58 kişiyi güven testine tabi tuttu.

Katılımcılar “yatırımcılar” ve “vekiller” olarak iki gruba ayrıldı. Yatırımcılardan vekilleri 0,4,8 ya da 12 üzerinden değerlendirmeleri istendi.

Araştırma çerçevesinde 29 yatırımcıya oksitosin verilirken diğer yarısına ise hiçbir etkisi olmayan bir sprey sıkıldı.

Sonuç olarak oksitosin verilen kişilerin diğerlerinden %45 oranında daha fazla not verdiği ve güven duyduğu ortaya çıkarıldı.

Vekillerin yerini bilgisayarlar aldığında ise oksitosinin herhangi bir etkisi olmadığı görüldü.

Sağlıklı ve dengeli ilişkiler için sinir ve stresten nasıl uzak dururuz?

Yani oksitosin iksiri sadece iki birey arasında etki gösteriyor.

Bu araştırmalar daha da ilerilere taşınabilirse otizmli kişilerin güven problemi büyük oranda çözülebilir gibi görünüyor.
 
Yazate