Ergenekonun siyasi ayağı ortaya çıkmadı

Dünya Hali
AK Parti’li Burhan Kuzu, Ergenekon yapılanmasının siyasi ayağının henüz ortaya çıkmadığını söyledi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, İstanbul Mİlletvekili Burhan Kuzu, bir televizyon kanalında ya...
EMOJİLE

AK Parti’li Burhan Kuzu, Ergenekon yapılanmasının siyasi ayağının henüz ortaya çıkmadığını söyledi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, İstanbul Mİlletvekili Burhan Kuzu, bir televizyon kanalında yayımlanacak konuşmasında, Ergenekon’la ilgili ilginç açıklamalar yaptı.

Dünyadaki Gladio yapılanmaları üzerine çalıştığını belirten Kuzu, özellikle İtalya’daki yapılanmayla ilgili araştırmalar yaptığını anlattı. Yunanistan, Rusya, İspanya üzerindeki yapılanmayı da inceleme fırsatı bulduğunu söyleyen Kuzu, "İtalya’da o süreçte 7 bin 600 kişi içeri alındı, bunun 4 bin 600’ünü mahkum ettiler… Bu tip suçlar ahtapot gibi; Tüccar ayağı var, basın ayağı var, muvazzaf-emekli subay ayağı var ve siyasi ayağı var" dedi.

KURNAZ TİLKİ

"Türkiye’de hala siyasi ayağı soru işareti bana sorarsanız" diyen Burhan Kuzu, "Oysa incelediğim dört ülkedeki yapılanmaların hepsinde siyasi ayağı var. İtalya’da mesela adam 30 yıl bakanlık yapmış ‘Kurnaz tilki’ diye geçiyor ve tam işin ortasından çıkıyor" diye konuştu. "Siyasi ayakta kimlerin olduğu ortaya çıkarılabilir mi?" sorusu üzerine Kuzu, "Bilemem. Siyasi ayağı bütün dünya ülkelerinde var da bizde niye yok? Bizde de vardır. Ayağı eksik. Bir ayak gözükmüyor. Siyasi ayağı bu işin çok önemli bir tarafı bence. Türkiye’de bu ayak henüz ortaya çıkmadı. Ergenekon’dan yatanlar içinde aman aman bir siyasetçi yok. Sonradan milletvekili seçilenler var ama o başka. Ama işin başından beri parlamento içinde veya dışında kimler, onu bilemiyorum. Bildiğim isim falan da yok" dedi.

MUHALEFET SULANDIRIYOR

Kuzu, İtalya’da bu konuda bir komisyon kurulduğunu belirterek, "Sonra Meclis’te ‘Bu işi en iyi yapacak adam filandır’ denildi. Ama sonra o örgütün içinde en aktif adamı komisyon başkanı çıktı. Mesela Rusya’da 17 bin kişiyi içeri aldılar. Sonunda Brejnev’in kızına dayandı. O zaman savcıyı öldürüp, işi kapattılar. En iyi İtalya bu işi becerdi. Ama İtalya’daki savcı, ‘Ben bu işi yaptım ama iktidar, muhalefet, basın aklınıza kim gelirse herkes yanımda yer aldı’ diyor. Bizde ise bakıyorsun muhalefet nasıl sulandırır, kapatırız konuyu diyor" dedi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KAPATILMAMALI

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasını doğru bulmadığını belirten Kuzu, "Bence özel yetkili mahkemeleri güvence olarak görmek lazım. İşi bilen bir adama ameliyat olmakla, bilmeyene olmak aynı şeye çıkmaz. Mikro cerrahi diye bir şey türedi şimdi. Belli alanlarda adam, ‘Ben sadece o bölüme bakarım’ diyor. Hata yapmaz manasında söylemiyorum. Pişme anlamında, o işi kavrama anlamında söylüyorum" dedi. Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, gerekli düzenlemelerin yapılabileceğini, ancak özel yetkili mahkemelerin gerekli olduğunu düşündüğünü belirtti.

SÜRPRİZ İSİMLER ÇIKABİLİR

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamir Tayyar ise, Ergenekonun siyasi ayağına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Ergenekon yapılanmasının şu anda özellikle yargı, siyaset ve finansman ayağı olmak üzere bir çok ayağı eksik. Çünkü bu alanlara yönelik ciddi operasyonlar yürütülemedi. Bunlar tamamlansaydı, Ergenekon soruşturmasından daha ciddi sonuçlar alınabilirdi. Silivri’de tutuklu bulunan siyasetçiler Doğu Perinçek, Tuncay Özkan gibi isimler üzerinden operasyonun siyasi ayağının tamamlandığı söylenemez. Bana göre siyasi ayak anlamında sürpriz isimler çıkabilir. Ancak soruşturmanın yerine bakıldığında böyle bir sonuç konusunda doğrusu pek umut vermiyor. Çünkü 10. dalgadan sonra işin ucu Mason localarına dokununca soruşturma yatay bir seyre geçti. Ergenekon yukarıya doğru gitmedi. Bu aşamada eksik ayaklara ilişkin güçlü bir operasyonu da zor görüyorum." takvim