Erdoğan’ın en çok kullandığı cümleler

Dünya Hali
AK Parti’nin kurulduğu 14 Ağustos 2001’den bugüne gelinceye kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 550 ayrı konuda söyledikleri "Recep Tayyip Erdoğan Ne diyor?" adlı kitapt...
EMOJİLE

AK Parti’nin kurulduğu 14 Ağustos 2001’den bugüne gelinceye kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 550 ayrı konuda söyledikleri "Recep Tayyip Erdoğan Ne diyor?" adlı kitapta bir araya getirildi.

Kim Ne Diyor Yayınları tarafından hazırlanan "Recep Tayyip Erdoğan Ne diyor?" adlı kitap, 2001’den günümüze, Erdoğan’ın 550 ayrı konuda söylediklerini bir araya getiriyor. Kitap, günümüz Türkiye’sinin hangi duygular, düşünceler, yaklaşımlar çerçevesinde idare edildiğini nesnel bir çerçeveye yerleştiriyor. Türkiye’nin yakın siyasi tarihine ışık tutan kitap, aynı zamanda başbakanın gerçeğe uygun bir portresini sunuyor.
Konuların alfabetik başlıklar halinde tasnif edildiği kitapta söylenen sözün anlamının daha iyi kavranması için ne zaman ve nerede söylendiği bilgisine de yer veriliyor.

Kitaptaki sözler, grup konuşmalarından, parti kongrelerine, ayaküstü sohbetlerden, miting meydanlarına, yurtdışı konuşmalarından konferanslara sayısız zeminde dile gelmiş cümlelerden derlendi. Aynı başlık altında farklı tarihlerde sözlenmiş sözler kitapta kronolojik olarak yer alıyor.

KİTAPTAN ALINTILAR

Kitabı oluşturan alıntılarda Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasetine dair önemli ipuçları bulunuyor:

"BAŞKANLIK BENİM SİYASETTEKİ ARZUMDUR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünlerde tartışılan başkanlık, yarı başkanlık sistemini 2003 yılında dile getiriyor:

"Başkanlık ve yarı başkanlık benim siyasetteki arzumdur." (20 Nisan 2003)

"Ben başkanlık sistemi ile ilgili açıklamamı çok önceleri de yaptım. Bence demokratik parlamenter sistem içerisinde halk bunu tartışmalı." (27 Ocak 2011)

DEMOKRATİK AÇILIM

Türkiye’nin kronik sorunlarına karşı demokratik çözümler öneren Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürt Meselesi’nin çözümünde de bu yöntemi esas aldığını, kitaptaki birçok alıntı tespit ediyor. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nin uygulama olarak çok daha önce başladığı, buna karşılık isminin geç konulduğu okunabiliyor:

"Kürt sorunu ayrılıkçılık, şiddet ya da toplumsal barışı bozan yöntemler yoluyla ele alınabilecek bir sorun değildir." (10 Ağustos 2005)

"Bir yandan terörle etkin bir mücadelenin şartlarını oluştururken, diğer yandan demokratik açılımlarımızı da aynı netlik ve süratle sürdürmek konusunda kararlıyız." (Nisan 2006)

KÜRESEL AKTÖR TÜRKİYE

Recep Tayyip Erdoğan Ne Diyor’da; küresel düzen ve Türkiye’nin taraf olduğu bütün konulardaki pozisyon ve tavırlarının kaynağı olan prensiplerin altını çizen alıntılar bulunuyor:

"İsrail Batı’nın şımarık çocuğudur."

"Afrika ortak geleceğimizin merkezindedir. Afrika’nın başarısı insanlığın başarısı olacaktır."
"Sayın Peres, öldürmeye gelince; siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz."

"Başbakan Arap sokağında siyaset yapıyor diyorlar. Arap sokağı dünya siyasetinin en önemli merkezlerinden biridir"

BARIŞ EKSENİ

‘Doğulu, batılı, Müslüman, Hıristiyan, dindar, seküler, zengin, fakir, siyah, beyaz hepimizin insanlık ortak paydasında bir tarağın dişleri gibi olduğumuzu bilmeliyiz’. (7 Aralık 2009)

‘Bizim eksenimiz barış eksenidir, dayanışma eksenidir, hukuk eksenidir. Bizim bu eksenlerimiz tarih boyunca hiç değişmedi, bundan sonra da değişmeyecek’. (15 Haziran 2010)

"ŞİİRSİZ EDEMİYORUM"

"Gerçi şiirden çok çektim ama gene de onsuz edemiyorum."

"Gerçekten ud öğrenmeyi isterdim. Hatta bu eksikliğimi gidermek için Bilal oğlumu, O’ndan sonra da kızımı gönderdim. Udun yanında ben kanunu da çok severim. Çalabilmeyi isterdim. Bu fırsatları bulamadım"

"Bayramlığı ile kefenini bir arada taşıyanlar ancak siyaset yapabilir."

"Bizim gökkubbemiz, Türkiye Cumhuriyeti’dir."

"Dışlamak bizim kitabımızda yoktur…"