Engellilerin bakımı ve beslenmesi

Dünya Hali
Hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyen engellilerin bakımını sağlayan kişilerin vereceği hizmetler hakkında yeterli bilgi ve bilinç düzeylerinin arttırılması, dolayısıyla bakı...
EMOJİLE

Hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyen engellilerin bakımını sağlayan kişilerin vereceği hizmetler hakkında yeterli bilgi ve bilinç düzeylerinin arttırılması, dolayısıyla bakıma muhtaç engelli kişilerin yaşam kalitesinin arttırılması kapsamında, daha önce sitemizde engellilerin günlük, kişisel bakım, temizlik ve güvenliğinin sağlanmasında dikkat edilecek hususlara değinilmiştir.

Bugün burada ise engellilerin bakımında önemli bir yer tutan; beslenme, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması ve yemek yeme gibi konuları içeren engellinin beslenmesinde neler yapılması gerektiği hakkında genel ve pratik bilgiler verilecektir.

Beslenme

Günlük;

· Süt ve sütten yapılmış

· Et, yumurta, nohut, fasulye, mercimek,

· Sebze ve meyve,

· Ekmek, buğday, yulaf gibi

Yiyecekleri belirli miktarda yemesi sağlanmalıdır.

Öğünlerde;

· Bir bardak süt veya yoğurt veya orta kalınlıkta bir dilim peynir,

· İki –üç köfte kadar et, tavuk, balık veya 2 adet yumurta,

· Bir tabak nohut, fasulye veya bir avuç içi ceviz, fındık, fıstık veya badem

· Bir dilim ekmek, bir kepçe çorba veya dört yemek kaşığı pilav veya makarna (herhangi birini seçebilir)

· Su çok önemli! Günde 8-10 bardak su içmesi sağlanmalıdır.

Yemek ve içecek hazırlığı

Yemek pişirdiğimiz ve yediğimiz kapların temizliğine, sağlıklı olmasına dikkat ediniz. Kokmayan, çürümemiş, ekşimemiş, küflenmemiş, son kullanım tarihi geçmemiş ve temiz besinlerle beslenmesi sağlanmalıdır.

Yemek sonrası, bulantı, kusma, ishal, ateş gibi belirtiler olduğunda sağlık personeline başvurun,

Yeterli ve dengeli beslenme konusunda engelli durumuna uygun bir şekilde bilgilendirilmelidir. Ağızdan beslenmesi yetersizse, kilo kaybı, hareket azlığı ve vücudunda yaralar varsa doktora başvurun.

Yiyecekleri hazırlamadan önce ellerinizi yıkayın, yiyeceklerin saklandığı, hazırlandığı yerlerin temiz olmasına dikkat edin, sebze ve meyveleri yıkarken deterjan, çamaşır suyu kullanmayın, engel durumuna, hastalığıma, kilosuna, yaşına göre diyet önerilmişse, uymaya özen gösterin.

Şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi hastalıkları varsa yemek saatleri çok önemlidir. Yemeklerin saatinde verilmesine dikkat edin!

Yemek Yeme

Engelli yemeğini kendisi yiyebiliyorsa;

Yemekten önce ve sonra yatakta veya iskemlede dik oturtulması, yemekten önce kullanıyorsa gözlüğünün, işitme cihazının ve takma dişinin takılması gerekmektedir.

Ellerinin yıkanıp yemek önlüğünün takılması, geniş ve kenarlıklı tabak tercih edilmesi gerekmektedir. Dökerek de yese izin verilmesi, fakat hangi miktarda yediğinin kontrol edilmesi, kolay kavranan kulplu bardak, kaşık ve çatalları kullanılması gerekmekte olup, kolayca çiğneyip yutabileceği yumuşak sulu yemekler veya yarı katı yiyecekler kullanılması iyi olacaktır.

Engelli yemeğini kendisi yiyemiyorsa;

Yemeğini yedirirken kaşık veya çatalı ağız seviyesinde tutun, bir öğünde çok fazla yemek yedirmeyin az ve sık beslenmesine dikkat edin, yiyecekleri küçük lokmalar ve kaşığı tam doldurmadan verin, çiğneyip yutmadan yeni bir lokma vermeyin, yemek yedirirken acele etmeyin, yutmakta zorlanıyorsa et, balık, tavuk eklenmiş yemeğini ezerek veya püre halinde verin, ağzındaki yemeği kolay yutabilmesi için bir yudum su verin.

Engelli ağızdan beslenemiyorsa;

İştahı azaldıysa, yiyemiyorsa, hareket azlığı varsa, vücudunda yaralar oluştu ise önemseyin doktora ve diyetisyene başvurun. Bu durumda hangi yolla beslenmesi önerilmişse önerilerine mutlaka uyun. Önerilen beslenme sürecinde kilo takibini yapın ve engellinin kilosundaki değişiklikleri not edin ve bildirin.

Engelli kabızlık sorunu yaşıyorsa:

Devamlı yatan kişilerde dışkılama alışkanlığı değişebilir. Bu nedenle dışkısının rengine, kıvamına ve sıklığına dikkat edilmelidir.

Her sabah bir bardak ılık su içirilmelidir. Kuru erik veya kayısı suyu da kabızlığın önlemesinde etkili olacaktır. Kabız olduğunda meyve ve sebzenin bol tüketilmesi, kayısı, incir, zeytinyağı, baklagiller gibi bol posalı yiyeceklerden yedirilmelidir.

Yiyecek İçeriğini değiştirdikten, bol sıvı aldıktan ve hareket etmesine rağmen hâlâ kabızlık devam ediyorsa mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.

Engelliler Sitesi