Emniyet Kemeri Yaralanma Riskini Azaltıyor

Dünya Hali
Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24.8’i hiç zarar görmeden kazayı atlatıyor. Emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran yüzde 6.3. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülke...
EMOJİLE

Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24.8’i hiç zarar görmeden kazayı atlatıyor. Emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran yüzde 6.3. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre yüzde 40 daha az.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, emniyet kemerinin etkileri hakkında yapılan araştırmaların sonuçlarını yayınladı. Arka koltukta emniyet kemeri kullanımı ölüm ve yaralanmaların 2/3’nü, ön koltukta emniyet kemeri kullanımı ölümlerin yüzde 6’sını önlüyor. Bütün ağır yaralanmalarda ise arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini yüzde 50 oranında azaltıyor.

Araştırma, daha düşük oranda emniyet kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin 2 kat, fırlatılma riskinin ise 7 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Emniyet kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en çok kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalıyor. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma sebebi ise fırlatılma.

ÖLÜMLÜ KAZALARIN YÜZDE 80’İ EVE 35 KİLOMETRE UZAKLIKTA YAŞANIYOR

Ölümlü trafik kazalarının yüzde 80’i eve 30-35 kilometre uzaklıkta ve 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşiyor. Ayrıca trafik kazası ölümlerinin yüzde 35’i şehir içinde ve günlük güzergahlar üzerinde meydana geliyor. Emniyet kemeri kullanılmıyorsa 30 kilometre hızda çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazla. Emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70’i, 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralanıyor. 50 kilometre hızdaki bir çarpma ise 4. kattan düşmeyle eşdeğer.

Emniyet kemeri takanların yangın durumunda yaşama şansı 5 kat, suya batma durumlarında ise 3 kat daha fazla. Hava yastığı, emniyet kemerinin etkinliğini yüzde 40 oranında artırıyor. Hava yastıkları yandan çarpma ve savrulmayı önlemede hiçbir zaman emniyet kemerinin yerini tutmuyor.