Dünya Nüfusu Rekora Koşuyor

Dünya Hali
Uzmanlar başta yoksulluk ve çevre olmak üzere bir çok önemli sorunla birlikte rekor sayıya ulaşan dünya nüfusunun artış hızından endişeliler. Artan nüfus karşısında yaşam koşullarının nasıl değişeceği...
EMOJİLE

Uzmanlar başta yoksulluk ve çevre olmak üzere bir çok önemli sorunla birlikte rekor sayıya ulaşan dünya nüfusunun artış hızından endişeliler. Artan nüfus karşısında yaşam koşullarının nasıl değişeceği öngörülemiyor.

Dakika 258 Bebek Doğuyor

Dakikada 258 bebek doğuyor. Dünya nüfusunun bu ay sonunda 7 milyara ulaşacağı hesaplanıyor.
Son bir milyarlık artışın son 13 yıl içinde gerçekleştiğine dikkat çeken uzmanlar bu artış hızının getirdiği sorunlardan endişeli.

İşte En Kalabalık Üç Ülke

Çin, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri en kalabalık ilk üç ülke. Çin 1 milyar 340 milyonla dünya nüfusunun 5’te 1’ine sahip en kalabalık ülke.

Çin’de Doğum Sayısı Azalıyor Ama Dengede Bozuluyor

Çin ülkeyi ucuz işgücü pazarı kılan aşırı kalabalık nüfusunu tek çocuk politikasıyla kontrol altına almayı başardı.  Doğum sayısı azalıyor. Ancak bu da başta kadın-erkek dengesinin bozulması olmak üzere bir çok sorunu beraberinde getiriyor.

Hindistan’ın 1 milyar 200 milyonluk nüfusu ise hızla kalabalıklaşmaya devam ediyor.

Göçmenler ülkesi olarak bilinen 310 milyonluk Amerika Birleşik Devletleri’nde nüfus yapısı hızla etnik grupların lehine büyüyor.

Yaşlı Nüfus Sorunu Büyüyor

Rusya, Japonya ve Avrupa gibi gelişmiş bölgelerde düşük doğum oranıyla birlikte nüfus azalıyor ve yaşlanma sorunları baş gösteriyor.

İnsan ömrünü uzatan refahla birlikte dünyada yaşlı nüfus ortalaması görülmemiş hızla artıyor.
Japonya dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi durumunda.

Avrupa Yaşlanıyor

Japon ailer artık çocuk sahibi olmak yerine evcil hayvan almayı tercih ediyor. En fazla yaşlı nüfusu bulunan 41 ülkeden 32’si Avrupa`da.

Türkiye 17. Sırada

Türkiye 72 milyon nüfusu ile dünya nüfus liginde 17. sırada yer alıyor.

Aşırı nüfus, çevre, doğal kaynakların paylaşımı, çarpık kentleşme ve istihdam konusunda ülkelerin başını ağrıtıyor, ağır mali yükler getiriyor.

Artık İkinci Bir Dünya’ya İhtiyaç Var

Uzmanlar her bölgede sanayileşmiş ülkelerdeki ortalama yaşam koşullarına sahip olunmak istenmesi halinde, gereksinimleri karşılamak için ikinci bir Dünya’ya ihtiyaç duyulacağını belirtiyorlar.

Dünya nüfusunun 2025’te 8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Trt.net.tr