”Düğüm”e Bak Evde Olup Olmadığını Anla

Dünya Hali
Arnavut taşlı sokakların arasındaki en eskisi 450 yıllık olduğu bildirilen tarihi konaklar ile çamaşırhane, cami ve çeşme gibi eserlerle bir Osmanlı köyünün bütün özelliklerini yansıtan Yörük köyü, ta...
EMOJİLE

Arnavut taşlı sokakların arasındaki en eskisi 450 yıllık olduğu bildirilen tarihi konaklar ile çamaşırhane, cami ve çeşme gibi eserlerle bir Osmanlı köyünün bütün özelliklerini yansıtan Yörük köyü, tarihi yapılarının yanı sıra gelenekleriyle de dikkat çekiyor.
 
UNESCO’nun ”Dünya Kültür Mirası Listesi”ne girmesi hedeflenen 140 haneli Yörük köyünde, komşular arasındaki haberleşme, evlerin avlu kapılarındaki ip üzerine atılan düğümlerle sağlanıyor.
 
Kapıdaki tokmaklara bağlanan ipin tek düğüm olması ”kısa sürede döneceği”, iki düğüm ”eve dönmelerinin zaman alacağını”, üç düğüm ise ”gün boyu gelmeyecekleri” anlamını taşıyor. İplerdeki üçten fazla düğüm ise ev halkının köy dışına çıktığı ve birkaç günden önce dönmeyeceklerini gösteriyor.
 
Köy sakinlerinden Ali Rıza Tunca, AA muhabirine, komşularla ”ip üzerinden” haberleşme geleneğinin gelişen teknolojiye rağmen yüzyıllardır devam ettiğini söyledi.
 
Köydeki tarihi konaklarda iki tarafa açılan büyük ahşaptan yapılmış ve tokmaklara sahip kapıların bulunduğunu anlatan Tunca, şunları kaydetti:
 
”Evlerimizin kapısında bulunan ipler haberleşmemizi sağlıyor. Köyde bir komşu bir diğerine gitmek istediğinde kapıdaki ipe bakar. Her bir düğüm ise ayrı bir anlam yansıtır. Bu haberleşme yönetimi köy kurulduğundan günümüze kadar gelmiştir. Biz de bunu yaşatarak çocuklarımıza aktaracağız.”
 
Atiye Özkurt da kapılarında her zaman ip bulunduğunu, ev halkının köydeki haberleşme geleneğine uymayı sürdürdüğünü kaydetti.

Zaman