Dijital Geldi, Albümler Yetim Kaldı

Dünya Hali
Fotoğraf Yönetmeni Yusuf Kadri Şirinkan, dijital fotoğrafçılığın gelişmesiyle kimsenin fotoğraf bastırmaz olduğunu, bu yüzden de albümlerin yetim kaldığını söyledi. Zirve Üniversitesi İletişim Fakülte...
EMOJİLE

Fotoğraf Yönetmeni Yusuf Kadri Şirinkan, dijital fotoğrafçılığın gelişmesiyle kimsenin fotoğraf bastırmaz olduğunu, bu yüzden de albümlerin yetim kaldığını söyledi.

Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin bu haftaki konuğu Yusuf Kadri Şirinkan oldu. Öğrencilere fotoğrafçılık üzerine seminer veren Yönetmen, fotoğrafın görsel sanatlarla ilişkisi ve fotoğraf çekme tekniklerini anlattı. Kendi fotoğraf albümünden bir slayt sunumuyla seminere başlayan Şirinkan, "Fotoğrafı insan çeker, makine çekmez. En kötü makineyle bile en güzel fotoğrafı çekebilirsiniz. Mühim olan makineye hükmetmektir." dedi. Fotoğrafın bütün görsel sanatların çıkış noktası olduğunu belirten ve temel amacın estetiği yakalama olduğunu söyleyen Şirinkan, "Fotoğrafçılık ışıkla yazı yazma sanatıdır. İnsanların algı gücü fotoğrafla gelişir. Fotoğrafçılıkta ışık çok önemlidir. Eğer ışığınız yoksa istediğiniz kadar teknik cihazınız olsun, fotoğrafınız güzel çıkmaz. Işığı sadece fotoğrafçılar değil, Yönetmen, kameraman hatta sunucular bile bilmek zorundadır." diyerek fotoğrafın medya ve güzel sanatlardaki önemini vurguladı.

MÜKEMMELLİYETÇİLİK, İŞİ BERBAT EDİYOR

"Bir şeyi ‘en iyi ben yaparım, artık mükemmele ulaştım’ demek o işi berbat etmektir" diyen Şirinkan, amatör bir ruhla ama profesyonel bir disiplinle sürekli öğrenme ve araştırma gayreti içinde olunması gerektiğini ifade etti.

Fotoğrafçılığın sinema ve televizyon açısından önemli bir çerçeve ve estetik anlayışı geliştirdiğini anlatan Şirinkan, İletişim Fakültesi öğrencilerine öncelikle görsel algılarını geliştirmelerini tavsiye etti. Şirinkan, şunları söyledi: "Fotoğraf görsel algının zenginleşmesine yol açar. Her fotoğrafın özünde estetik vardır. Siz sinema filmi çekseniz de, televizyon programı yapsanız da bu estetiği yakalamak ve korumak zorundasınız. Televizyon ekran estetiğinin çıkış noktası da fotoğraf estetiğinden kaynaklanır. Her sanatçı veya yazarın farklı anlatım biçimleri vardır. Fotoğrafçı ise tek karede çok şeyi anlatması gerekir."

Eskiden analog film makineleriyle çekilen fotoğrafların şimdilerde albümlerde kaldığını da belirten Şirinkan, "Dijital fotoğrafçılığın gelişmesiyle kimse fotoğraf bastırmaz oldu. Bu yüzden albümler yetim kaldı. Fotoğraflarımızı bilgisayarda saklıyoruz ve en ufak bir tehlikede hepsini kaybediyoruz. Her çektiğiniz fotoğraftan en azından küçük bir baskı alın. Albümler boş kalmasın. Onların yaşamasını istiyorum. Çünkü bir fotoğrafçıdan geriye kalan tek şey fotoğraftır." şeklinde konuştu.