Cüce Tosuna Şaşırtan Fiyat

Dünya Hali
Kurban Bayramı’na yaklaşırken kurbanlık hayvan satışının yapıldığı pazar yerlerindeki hareketlilik giderek artıyor. Bu yıl fiyatların geçen Kurban Bayramı öncesine göre yüksek olduğu pazarlara a...
EMOJİLE

Kurban Bayramı’na yaklaşırken kurbanlık hayvan satışının yapıldığı pazar yerlerindeki hareketlilik giderek artıyor.

Bu yıl fiyatların geçen Kurban Bayramı öncesine göre yüksek olduğu pazarlara az sayıda büyük ve küçükbaş hayvan getiren yetiştiriciler ve satıcılar, fiyatlara rağmen iyi satış yapacaklarına olan inançlarını koruyor.

Pazarlarda genellikle 2 ile 3 bin lira arasındaki büyükbaş hayvanlar talep görürken, 600 kilogram ve üzerindeki ”Tosun”lar da alamayacak olsalar da vatandaşların ilgisini çekiyor.

Bursa’da kurulu bir hayvan pazarında ise en büyük ilgiyi adeta maskot haline gelen ”cüce tosun” görüyor. 60 santimetre boyunda ve 130 kilogram ağırlığındaki tosun, görenlerin dikkatini çekerken, birçok kişi cep telefonu ya da fotoğraf makineleri ile hatıra fotoğrafı çekiyor.

FINDIK ADI VERİLEN TOSUNUN FİYATI 25 BİN LİRA

Fındık” adı verilen hayvanın sahibi Ceylan Arslan, 3 yaşındaki dananın tamamen doğal, saf yerli ırk olduğunu belirterek, şunları söyledi:

”Genetiğe bağlı olarak cüce doğmuş. Ben de bir yetiştiriciden aldım. Adını ‘Fındık’ koyduk. Pazarda ilgi odağı oldu. Türkiye’de tek olduğunu düşünüyorum. Hayvan çiftliğimizin de maskotu haline geldiği için 25 bin liradan satıyorum. ‘Bu fiyata satılır mı?’ demeyin, 15 bin lira önerdiler vermedim. Bazı vatandaşlar ise şaka yaptığımı düşünüyor ancak gerçekten fiyatı 25 bin lira. Talebe göre fiyatı artırabilirim de.”

Arslan, küçük boyuyla oldukça şirin görünen hayvanın mutlaka alıcısının çıkacağını ifade ederek, ”Bursa’nın zenginlerine çağrı yapıyorum. GDO’lu, hormonlu değil tamamen doğal tosun. Kesmeye kıyabilirlerse kurbanlık olur” dedi.

SAF BOZ IRK

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sinan Sağlam ise satışa sunulan söz konusu dananın Türkiye’de koruma altına alınan saf yerli boz ırkın bir mensubu olduğunu söyledi.

Boz ırkların İç Anadolu’dan Marmara’ya kadar uzanan yüksek kesimlerde yetiştiğini anlatan Sağlam, ”Yetiştiriciler boz ırkları meralara salıyor. Çobansız merada beslenen boz ırklar, orada çiftleşiyor. Cüce tosun da genetiğe bağlı olarak küçük doğmuş bir büyükbaş hayvan. Küçüklüğü nedeniyle ilgi görüyor” diye konuştu.