CHP, İstanbul’da 3. Havaalanı’na karşı çıktı

Dünya Hali
İBB Meclisi Kasım ayı toplantılarının ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane yerleşkesinde, AK Partili ve CHP’li meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Mecliste, CHP gru...
EMOJİLE

İBB Meclisi Kasım ayı toplantılarının ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane yerleşkesinde, AK Partili ve CHP’li meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Mecliste, CHP grubu Terkos Gölü yakınlarında yapılması planlanan 3. havaalanı projesiyle ilgili yazılı önerge sundu.

Önergeyle ilgili toplantıda söz alan CHP’li İBB Meclis üyesi Osman Güdü, 3. havaalanıyla ilgili yapılan son açıklamada ”Terkos gölü civarı” ifadesiyle tanımlanan yer seçiminin 1/100000 ölçekli planda Silivri olarak belirlendiğini anlattı.

Güdü, şöyle konuştu:

”Hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, sadece verilen kararlar doğrultusunda, İstanbul’a yılda 120 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapılması kararı ne yazık ki doğru bir karar değildir. Bu alana yapılacak havalimanı yapılan araştırmalarda 100 bin kişilik istihdam yaratacakmış. Bu sayıya insanların aile bireylerini de eklerseniz 500 bin kişilik yeni bir yerleşim alanı demektir. Bu alanların imara açılması ve İstanbul’un kuzey bölgelerindeki iki yakada iki kent projesinin gerçekleşmesiyle bu bölgeye en az 1.5 milyonluk yeni bir nüfus yerleşimi olacaktır.”

Terkos bölgesinin mutlaka korunması gereken bir alan olduğunu anlatan Güdü, ”Bu alan İstanbul’un en önemli su kaynağıdır. Terkos, kentin su ihtiyacının yüzde 30’unu sağlamaktadır. Uluslararası anlaşmalarla korunma kararı alınan sular alanı kapsamındadır. Avrupa ile Afrika arasında göç eden kuş popülasyonlarının konaklama ve beslenme alanıdır. Dünyada sadece bu bölgede yetişen 17 bitki çeşidi ile toplam 73 bitki türü bu alanda bulunmaktadır. Toplam 575 bitki çeşidi kayıtlı olup, 8’i küresel, 12’si de Avrupa ölçeğinde nesli tehlike altında bulunan bitkilerdendir. Ayrıca bu bölge, bitki örtüsü ve hayvan varlığı açısından 27 çeşit balık türüne sahiptir” diye konuştu.

”Göçmen kuşların beslenme ve konaklama alanı yok olacak”

Havaalanı yapılacak olan bölgede içme suyu havzası olduğunu ifade eden Güdü, bölgeye ulaşım yollarının yapılması ile bölgede yapı yoğunluğu oluşacağını aktardı.

Güdü, yapı yoğunluğunun beraberinde nüfus baskısını da getireceğini belirterek, ”Bu alanda oluşacak kirlilik, su havzasını yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacaktır. Göçmen kuşların beslenme ve konaklama alanı yok olacaktır” dedi.

Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerle taahhüdü altında bulunan bu alanların korunmasına hükmettiğini ifade eden Güdü, bölgede kuşlar için tehlike yaşanabileceği gibi durumun uçak kazalarına da neden olabileceğini savundu.

Isparta’daki havaalanının Burdur ve çevre göller bölgesindeki kuş popülasyonunun sebep olduğu kaza riskleri nedeniyle kapatıldığını söyleyen Osman Güdü, ”3. havalimanına evet ama seçilen yere hayır diyoruz” ifadesini kullandı.

Yapılan oylamada, mecliste önergenin başkanlık makamına havalesi oy birliğiyle kabul edildi.

AA