CHP, 367 krizini bu kez halk oylamasına taşıyor

Dünya Hali
Meclis’te grubu bulunan dört siyasi parti, anayasa uzlaşma komisyonu kararı kapsamında anayasa değişiklik tekliflerini Meclis Başkanlığı’na sunarken, CHP teklifinde, ‘367 krizi’...
EMOJİLE

Meclis’te grubu bulunan dört siyasi parti, anayasa uzlaşma komisyonu kararı kapsamında anayasa değişiklik tekliflerini Meclis Başkanlığı’na sunarken, CHP teklifinde, ‘367 krizi’ ile siyasete giren "üçte iki şartı" seçim meydanlarına indi.

Bugün gazetesinden Ezelhan Üstünkaya’nın haberine göre; CHP, yeni anayasa teklifinde, anayasa değişiklikleri için Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamalarda üçte iki şartını korurken, halk oylamasında da üçte iki şartı istedi. Üstelik CHP’nin referandum talebi hem seçmen katılımı için hem de kabul oyu için üçte iki şartı şeklinde oluştu.

CHP’nin teklifinde yeni referandum şartı, "Anayasa değişikliği kanunu, toplam kayıtlı seçmenlerin ve oylamaya katılanların üçte ikisinin oyu ile kabul edilmezse reddedilmiş sayılır" şeklinde düzenlendi.

Buna göre, olası bir referandumda kayıtlı seçmenlerin üçte ikisi oylamaya katılacak. Oylama sonucunda da üçte iki kabul oyu aranacak.

CHP, aynı maddede, anayasa değişikliklerinde, konu başlıklarına göre ayrı ayrı oylama yapılmasını da önerdi. Bu düzenleme CHP’nin teklifinde, "Anayasanın bütünüyle değiştirilmesi dışında, konu itibariyle birbiriyle bağlantısı olmayan hükümler üzerinde ayrı oylamalar yapılır" şeklinde yer aldı.

YÜZDE 26 KABUL OYU İLE HER DEĞİŞİKLİK GEÇER

CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu Sözcüsü, Konya Milletvekili Atilla Kart, partisinin anayasa teklifi ile ilgili BUGÜN’ün sorularını yanıtladı. Kart, "üçte iki şartı" talebini, "Toplam seçmen sayısında asgari katılım olsun istiyoruz. Üçte iki katılım istiyoruz. Ayrıca katılımın üçte ikisinin kabulünü de öneriyoruz. Çünkü anayasa, ana sözleşmedir, sıradan bir kanun değildir.

Değişikliğinde katılımın da oylamanında yüksek olması gerekir. Anayasa’nınmevcut haliyle anayasa değişikliği sadece yüzde51katılımve yüzde 26 kabuloyu ile sonuçlanır. Ancak bu, anayasa değişikliği kavramı ile bağdaşmaz. Avrupa’da da sıkça oluyor, referandumsıradanlaşıyor" şeklinde açıkladı.

YÜZDE 30-35 EVET BAŞKANLIK GETİRİR

Kart, "başkanlık sistemi değişikliği yapılacağı kaygısı ilemi bu değişiklik talep ediliyor" sorusunu, "Hayır sadece bunun üzerinden talep etmiyoruz. Referandumda yoğunlaşmayı sağlamak istiyoruz. Bu sadece öneridir, müzakere edilebilir, tartışılabilir" diye yanıtladı.

Kart, mevcut düzenleme ile "yüzde 30-35 kabul oyu ile başkanlık sistemine ilişkin değişikliğin gerçekleşeceğine" dikkat çekti. Katılım ve kabulde ayrı ayrı "üçte iki şartı" aranması nedeniyle "referandumda tıkanma" yaşanabileceğine ilişkin soru üzerine de "Milli iradenin gerçekleşmesi için, toplumun önemli bir kesiminin desteği ile seçimin olması gerekir.

Mevcut düzenleme ile yüzde 20-25’le Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni cumhurbaşkanı olmak, gerek meşruiyet gerekse toplumsal kabul ve huzur anlamında ciddi sorun getirir.

Üçte iki katılım ve üçte iki kabul oyuşartı enaz yüzde51 oranını beraberinde getirir. Bu da meşruiyet tartışmasını bitirir" dedi.

YARIDAN FAZLA YETİYOR

Mevcut anayasanın 175. maddesine göre, "Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması" yetiyor.

SİYASETE NASIL GİRDİ?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçilmesi öncesi, Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu 367 şartını ortaya atmış, CHP’den destek almıştı. AnayasaMahkemesi’nin kararının ardından anayasa değişikliklerinde 367 şartı esas alındı.

Bugün