“Cep” te Büyük Kandırmaca

Dünya Hali
TÜBİDER Başkanı Fuat Engin, teknik servislerde yaşanan skandal konusunda tüketicileri uyanık olmaya çağırdı. Tüketici hakem heyetleri ve derneklerine gelen şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Tüketic...
EMOJİLE

TÜBİDER Başkanı Fuat Engin, teknik servislerde yaşanan skandal konusunda tüketicileri uyanık olmaya çağırdı.

Tüketici hakem heyetleri ve derneklerine gelen şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Tüketici ayıplı himetlerde en çok  bankacılık ve telekomünikasyon sektöründen şikayetçi. Ayıplı malda ise en çok tüketici şikayeti alan ürün cep telefonları. En çok şikayet alan diğer iki ürün ise elektronik eşyalar ve bilgisayar.

Şikayetler bunlarla sınırlı kalmıyor.Binlerce lira para vererek satın aldığı mal ayıplı çıktığında muhatap bulmakta zorlanan tüketici teknik servislerde de bir kez daha mağdur ediliyor.

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Fuat Engin,Gazeteport’a konu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu ve teknik servislerde tüketicilerin hangi yöntemlerle aldatıldığını gözler önüne serdi:

Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda cep telefonlarından kaynaklı uyuşmazlıkların sayısında artış olduğuna dikkat çeken Fuat Engin, ayıplı mallarla ilgili tüketiciye sunulan satış sonrası hizmetlerde yedek parça stokunun bulundurulmaması, bu nedenle tamirde azami süre olan 20 iş gününün aşılması ve 30 gün içinde ortaya çıkan ayıp nedeniyle tüketiciye seçim haklarının kullandırılmaması gibi hizmet ayıplarının tüketicileri mağdur etmeye devam ettiğini söyledi.

SIVI TEMASI KANDIRMACASI

Son yıllarda ayıplı cep telefonu ve bilgisayar teknik servislerinde "Sıvı teması var, garanti dışı" denilerek tüketiciden ücret talep etmeninin sıklaştığını dile getiren Engin,  "Hukuki süreçte tüketici hakem heyetleri tarafından yapılan  bilirkişi incelemelerinde sıvı temasının yetkili servis elemanları tarafından gerçekleştildiği tespit edildi". dedi.

FIRSATÇILARA DİKKAT!

Türkiye’de tüketici bilincinin henüz tam olarak yerine oturmadığını belirten Fuat Engin, yasaların yeterince bilinmemesinin mal ve hizmet piyasaları tarafından fırsatçılığa dönüştürülmesi ile ortaya çıkan ihlal ve istismarlardan kaynaklı sorunlar yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

"TÜKETİCİ SAVUNMASIZ BIRAKILIYOR"

Ayıplı mal ya da hizmetten kaynklı uyuşmazlıklar karşısında hakkını aramak isteyen tüketiciye, " Ben satıcıyım, hakkını üretici de ya da ithalatçı da ara" denerek sorumluluktan kurtulanamayacağının da altını çizen Fuat Engin, tüketicilerin hukukun işleyişinden kaynaklı sorunlar yanında ticari işletmelerin kendinelerine özgü uygulamaları ile kamu ve kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlardan kaynaklı sorunlar karşısında savunmasız bırakıldığını savundu

"HAKLARINIZI ÖĞRENİN"

Türkiye’de henüz tüketicinin korunmasına yönelik girişimlerin öneminin tam olarak anlaşılmaması ve bu girişimlerin kabul görmemesi yanında tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun haklarından haberdar olmadığını ifade eden Engin, tüketicilerin ayıplı mal ve hizmetler nedenile uğradığı zararların en aza indirilebilmesi için tüketicinin korunmasına yönelik yasal düzenlemelerin geliştirilmesi ve tüketicinin hakları konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

EN ÇOK HANGİ MARKALAR ŞİKAYET EDİLİYOR?

Tüketici hakem heyetlerine yapılan cep telefonları ile ilgili şikayetlerde Nokia, Samsung,Sony Ericson, Motorola ve Siemens markalarının  telefonların başı çektiğini kaydeden Fuat Engin,şunları söyledi:"Bu marka cep telefonlarında yazılım ve bataryadan kaynaklı sorunlar yanında ekran, açılmama, an kart kart ve tuş takımına yönelik şikayetler sıkça yaşanıyor".

"TÜKETİCİ AYIPLI MALLA BAŞBAŞA KALIYOR"

Konu ile ilgili bilgi aldığımız bir tüketici hakem heyeti yetkilisi hemen hemen her gün gelen şikayetlerin büyük çoğunluğunun cep telefonları, elektronik eşyalar ve bilgisayarlara yönelik olduğunu doğrulayarak tüketicilerin satış sonrası hizmetler konusunda ciddi mağduriyetler yaşadığını dile getirdi.

SATICI, ÜRETİCİ VE SERVİS ÜÇGENİ

Ayıplı mal ya da hizmeti alan tüketicinin binlerce lira vererek satın aldığı ürünle başbaşa bırakıldığını, satıcı, teknik servis ve üretici ya da ithalatçı firma üçgeninde ne yapacağını bilemez halde bırakıldığına dikkat çeken yetkili tüketicilerin bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden tüketici hakem heyetlerine şikayette bulunarak haklarını aramaları konusunda tavsiyede bulundu.

NOKİA ŞİKAYETTE LİSTE BAŞI

Yetkili,  hemen hemen her gün başta Nokia marka cep telefonlarının şu an piyasada satılan tüm modellerinde başta olmak üzere 5-10 adet arasında cep telefonlarına yönelik şikayet aldıklarını ve yapılan bilirkişi incelemelerinde ise üretim ve servis kaynaklı sorunlar tespit edildiğine dikkat çekti.

NOKİA:"ÜRETİM KAYNAKLI SORUN YOK"

Konu ile ilgili bilgi istediğimiz Nokia ise Gazeteport’a gönderdiği yazılı açıklamada,Türkiye’de yaklaşık 30 milyon tüketicinin aktif olarak Nokia markalı telefonları kullanmakta olduğu ve söz konusu telefonların 15 milyondan fazlasının ilgili düzenlemeler çerçevesinde ithalatçı şirket sıfatıyla Nokia Komünikasyon A.Ş. tarafından sağlanan 2 yıllık garanti kapsamında bulunduğu belirtildi.

Nokia markalı telefonlar da zaman zaman yaşanan arızaların olağan karşılanması gerektiğinin dile getirildiği açıklamada, Nokia Satış Sonrası Hizmetler Birimi ve Nokia Teknik Servis Ağının temel amacının bu tip arızaların yaşandığı durumlarda tüketicilerin ihtiyaç duydukları desteği yasal düzenlemelere uygun şekilde verilmesi olduğuna dikkat çekildi.

Nokia markalı ürünlere ilişkin  tüm tüketici şikayetleri, hakem heyeti incelemeleri ve tüketici mahkemesi süreçlerinin şirket tarafından yakından takip edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada,"Tüketiciler lehine sonuçlanan tüm süreçlerin gereği mağduriyete sebep olunmaksızın firmamız tarafından yerine getirilmektedir."denildi.
 
Açıklamada,tüm Nokia ürünlerinin global ölçekte en yüksek kalite standartlarında üretilmekte olduğu belirtilerek firma portföyünde yer alan hiç bir ürün serisinde üretim kaynaklı herhangi bir teknik sorun gözlemlenmediği de bildirildi.

Gazeteport