Canavarlar Ege Kıyılarını Tehdit Ediyor

Dünya Hali
MUĞLA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, küresel ısınmanın etkisiyle denizlerimizin, balon balığı ve göçmen denizanalarından sonra Hint Okyanusu kökenli canl...
EMOJİLE

MUĞLA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, küresel ısınmanın etkisiyle denizlerimizin, balon balığı ve göçmen denizanalarından sonra Hint Okyanusu kökenli canlıların akınına uğrayabileceğini belirtti. Güney Ege başta olmak üzere İzmir kıyılarının da tehlikeli deniz canlılarının akınına uğrayacağı anlatan Prof. Dr. Tarkan, bilinmeyen deniz ürünlerin yenilmemesi, hatta dokunulmaması konusunda uyardı.

12 kişilik ekibiyle, Marmaris Çevre Derneği’yle (MÇD) ortaklaşa, 1 yıldır ilçede ’deniz üzeri ve dibi’ konulu araştırmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, siyanürden 50 kat daha zehirli olan balon balığı ve temas ettiği insanların kalp krizi geçmesine yol açabilecek göçmen denizanasına (Ropilama Nomadica) Güney Ege’de daha sık rastlanmasını küresel ısınmaya bağladı. Söz konusu iki türün de anavatanının Hint Okyanusu’nun sıcak suları olduğunu anlatan Prof. Dr. Tarkan şunları söyledi:

"Okyanuslar ve denizler ısındıkça bu canlıların yaşama ve üreme alanları genişledi. Önce Doğu Akdeniz, sonra da Güney Ege’ye kadar yayıldı. İskenderun Körfezi, Mersin, Taşucu, son olarak da Muğla kıyılarında sıkça görülmeye başlandı. Çünkü, bu sular da artık onların yaşama ve üremesine olanak verecek sıcaklığa sahip. Özellikle balon balıkları Güney Ege’yi istila etmiş durumda. Muğla’daki balıkçılar tuttukları 3 balıktan 1’inin balon balığı olduğunu söylüyor. Marmaris Körfezi’ndeki sualtı incelemelerimiz sırasında balıkçıların şikayetlerini doğrular manzara ve bulgularla karşılaştık."

’YAŞAM ALANLARI GENİŞLİYOR’

Hem balon balıklarının, hem de göçmen denizanalarının suların ısınmasıyla birlikte Ege’nin kuzeyine doğru da yaşam alanlarını genişlettiklerini tespit ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Tarkan, "Yaşama ve üreme şansı buldukları alanlara hızla yaylıyorlar. Çok yakın zamanda Ege’nin daha kuzey sularında, İzmir kıyılarında da canlılara rastlayabiliriz. Bu canlıları sularımızdan uzaklaştırmak, kovmak mümkün değil. Onların sularımızdaki geleceğine ancak ekolojik denge belirler."

’BAŞKA CANLILAR DA GELEBİLİR’

Küresel ısınma ve denizlerdeki sıcaklık artışı sebebiyle Hint Okyanusu’ndan daha değişik türde ve daha tehlikeli canlıların Türk sularına girmelerinden endişelendiğini vurgulayan Prof. Dr. Tarkan şu uyarılarda bulundu:

"Şimdiden, ne zaman ve ne tür canlıların sularımızı mesken edeceğini kestiremeyiz. Ancak bu göç kuvvetle muhtemel. Balon balığından sonra Marmaris başta olmak üzere Güney Ege kıyılarında görülen göçmen denizanası, kutu denizanası, kaya balığı ve ölümcül olan deniz yılanı türleri çoğalabilir. Bu sebeple vatandaşlarımız, tanımadığı deniz ürünlerini yemesin, hatta onlara dokunmasın bile."

Milliyet