Cami Mihrabına Kadar Kaçırmışlar

Dünya Hali
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, 2004-2011 yılları arasında illegal yollarla götürülmüş Türkiye’ye ait 4 bin 25 eserin iadesinin sağlandığını söyledi. Genel Müdür Süs...
EMOJİLE

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, 2004-2011 yılları arasında illegal yollarla götürülmüş Türkiye’ye ait 4 bin 25 eserin iadesinin sağlandığını söyledi.

Genel Müdür Süslü, Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında, Türkiye’ye ait eserlerin bulunduğu ülkelerden, bu eserlerin iadesi için girişimlerin devam ettiğini belirterek,

”Çeşitli ülkeler, bize ait heykel, sanduka ve cami mihraplarına kadar götürmüşler, müzelerinde sergiliyorlar. Bunlarla ilgili siyasi ve hukuki girişimlerimiz sürüyor, iadeleri için çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü her eser kendi ülkesine aittir, kendi ülkesine iade edilmelidir. Bunun hiçbir surette mazereti olamaz.” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DEVREYE GİRDİ

2. Selim, 2. Murat Türbeleri ve 1. Mahmut kütüphanesine ait İznik çinilerinin Fransa’daki müzelerde sergilendiğinin tespit edildiğini, bunların iadesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da devreye girdiğini anlatan Süslü, şunları kaydetti:

”1880’li yıllarda 2. Selim ve 3. Murat türbeleri ve 1. Mahmut Kütüphanesi’nin İznik’te üretilen çinileri var. Bu çinilerle ilgili Osmanlı hükümeti restoratör talep ediyor, Fransız restoratör para karşılığı onarımını üstleniyor. 2003 yılına kadar konuyla ilgili herhangi bir durum ortaya çıkmıyor. 2003 yılında buralarda gerçekleştirilen restorasyon sırasında 2 adet çini yere düşüyor, çininin arkasında Paris’te bir fabrikada üretildiğinine dair mühür görülüyor.

Orijinal çinilerin Fransa’daki müzelerde sergilendiğini tespit ettik. 1896’da müzelerin envanterine girdiğini görüyoruz. Bu eserlerle ilgili girişimlerimizden sonuç alamadık. En son Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozi’ye durumu bildirdi. Geçmiş yıllarda antik kentlerden, padişah fermanlarıyla eserler hediye edilmiş olabilir. Ancak hiçbir Osmanlı sultanı, ecdadının mezarının çinilerini ne hediye eder, ne de satar. Bu yüzden bu eserleri geri istedik. Cevabını bekliyoruz.”

UNESCO SELİMİYE’YE NE SAĞLAYACAK?

Selimiye Camii ve Külliyesi’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne giriş sürecini de aktaran Genel Müdür Süslü, Selimiye’nin listede yer almasının uluslararası düzeyde tanınma, prestij kazanma, gelen ziyaretçi sayılarında artış, finansal, teknik, bilimsel katkıların artması, koruma fonlarına kolay erişim imkanı gibi avantajlar sağlayacağını kaydetti.

AA