Bu Markada Modayı Takip Etmek Yasak

Dünya Hali
Şimdiyse kumaştan hazır giyime, çanta, ayakkabı ve aksesuardan iç dekorasyona, hediyelik eşyalardan banyo ya da bahçe ürünlerine kadar pek çok alanda aktifler. Firmayı haberimize konu edense, Helsinki...
EMOJİLE

Şimdiyse kumaştan hazır giyime, çanta, ayakkabı ve aksesuardan iç dekorasyona, hediyelik eşyalardan banyo ya da bahçe ürünlerine kadar pek çok alanda aktifler. Firmayı haberimize konu edense, Helsinki’nin 2012 Tasarım Başkenti seçilmesi ve Marimekko’nun İstanbul’da sergi açması.

Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde açılan sergide Marimekko’nun tarihî ürünleri yer alıyor. Öyle ki 1979’da vefat eden kurucu Armi Maria Ratia’nın ilk tasarımını bile görebiliyorsunuz. Marimekko "Mari’nin elbisesi" anlamına gelse de yukarıda da bahsettiğimiz gibi pek çok alanda üretim yapılıyor. Ürünlerin hepsinin ortak özelliği ise tamamen doğadan izler taşımaları.

1951 yılındaki tasarımlara baktığınızda bile, çiçekler, güneş, ay, deniz gibi doğadan etkilenme olduğunu fark edebilirsiniz. İşin ilginç yanı, Finlandiya soğuk bir ülke olmasına rağmen tasarımların her biri inanılmaz derecede renkli. Marimekko tasarımcılarından Erja Hirvi, "Karlı ve yağışlı günlerde renkler insanları ısıtıyor. Ayrıca Finlandiya doğa harikası bir ülke olduğundan doğadan etkilenmemek mümkün değil. Bu yüzden Marimekko ürünleri Fin kültürüyle özdeşleşmiştir." diyor.

Rengarenk tasarımları Fin babaanneleri giyiyor

Hirvi’nin bahsettiği bir diğer ilginç ayrıntı ise bu denli renkli tasarımların gençlerden daha çok yaşlılar tarafından tercih edilmesi.

1950’lerde Marimekko’nun ortaya çıkışı uluslararası alanda sansasyonel bir algı oluşturduğundan gençlerin çok dikkatini çekmiş ve Marimekko ürünlerini kullanmaya başlamışlar. Fakat 80’lerde bu nesil 50’li-60’lı yaşlara geldiğinden yeni jenerasyon bu tasarımları babaanne-anneanne ürünleri gibi algılamaya başlamış.

2000’lere gelindiğinde ise tüm dünyayı vintage modasının sarmasıyla ürünler yeniden gençler tarafından tercih edilir hale gelmiş. Yine de şu anda Marimekko’yu gençler ya da orta yaşlılar kullanıyor diyemiyoruz. Neredeyse her yaş grubuna hitap ediyor. Bunda tasarımların bol ve rahat kalıplara sahip olması önemli bir etken. Yanı sıra Hirvi’nin de bahsettiği gibi soğuk ülkede sıcak renkler giymek galiba Finlerin psikolojisine iyi geliyor.

Marimekko’nun bir diğer özelliği de modadan tamamen bağımsız olması. Öyle ki kurucu Ratia’nın yaşadığı dönemlerde fabrikayı ormanın içine kurmak ve fabrika çalışanlarına da orman içinde ev yaparak tüm Marimekko üyelerinin yaşamlarını bu köyde devam ettirmeleri arzulanmış.

Hatta orman içine örnek bir ev bile yapılmış. Proje ile amaçlanan, yalnızca doğadan ilham alınarak yapılan tasarımların ortaya çıkmasıymış. Fakat Ratia’nın vefatının ardından çocuklarının arasında çıkan tartışmalar, firmanın satışına neden olmuş ve proje yarım kalmış. Şimdi örnek evin bulunduğu civarda markanın yeni yöneticilerinin golf sahası olarak kullanılıyor.

Ama doğaya ait unsurların tasarımlarda kullanılma geleneği devam ediyor. Marimekko tasarımcılarından Hirvi, trendleri takip etmenin ve başka tasarımlardan ilham almanın yasak olduğunu söylüyor. Fakat her ayrıntının tasarım olabileceğinin de altını çiziyor. Ona göre İstanbul’un kalabalığından bile ilham alarak mükemmel tasarım yapılabilir.

Marimekko’nun hikâyesi Fin toplumunu ve yirminci yüzyılın ikinci yarısında Fin sanayiinin elde ettiği ilerlemeyi de sergiliyor aynı zamanda. Ürün yelpazesini tekstil, ev aksesuarları, iç mimari ve mimari alanda genişleten firmanın cesareti ve orijinalliği simgelediğini söyleyebiliriz. Türkiye’de mağazası olmayan Marimekko’nun yaklaşık 35 ülkede mağazası var. Sergiyi 28 Ocak’a kadar gezebilirsiniz.

Zaman