Brokoli Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Dünya Hali
İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Bununla birlikte antibiyotik vazifesi de görmektedir. Brokoli, içerdiği bazı indol ve indol türevleri (bitkisel...
EMOJİLE

İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Bununla birlikte antibiyotik vazifesi de görmektedir. Brokoli, içerdiği bazı indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından da önemlidir ve vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlayıcı özelliğe sahiptir. Brokolinin kendine özgü selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında (toksin atıcı) ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynamaktadır. Kabızlığı önleyicidir.

Brokoli nelere iyi gelir?

Meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı etkili bir koruyucudur ve prostatitis, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve idrar yolları enfeksiyonuna karşı önleyici ve tedavi edici özelliği vardır. Brokolinin şifalı gücünden istifade edebilmek için mutlaka kullanım şekline uyulmalıdır. Tedavi edici özelliği açısından ‘kür’ önerilen bir yöntemdir.

A, C, E ve karotin vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Prostat ve meme kanserine karşı etkin koruyucu maddeler ihtiva etmektedir. Bunlardan en güçlü olanı sulforafendir. Prostat rahatsızlıklarının kansere dönüşmesinde brokoli güçlü bir önleyicidir. Brokoli, indol (bitkisel hormon) bakımından da oldukça zengindir. Brokolide bulunan bazı indollerin özelliği, hormon dengesini sağlamaktır. Aynı zamanda quercetin ve kaempherol maddelerini içermesi sebebiyle antioksidandır. Brokoli, lifli bir yapıya sahip olduğundan, bağırsaklardaki ağır metalleri, safra asidi fazlasını sünger gibi emerek hızlı bir biçimde dışarıya atılmasını sağlar.

Şifa olarak brokolinin kullanımı

Bitkilerle yapılacak bütün yardımcı tedavi şekillerinde olduğu gibi bunda da tedaviye başlamadan önce mutlaka hekime gidilmelidir.Teşhis; prostatitis veya BPH (iyi huylu prostat büyümesi) veya idrar yolları enfeksiyonu ise brokoli kür tedavisi uygulanabilir. Brokolinin yan tesiri yoktur ve ilaçlarla da etkileşmesi söz konusu değil. Ancak brokoliye alerjisi olanlar bu tedaviden sakınmalıdır. Süt alerjisi olanların yüzde 25 oranında brokoliye karşı da alerjileri olduğu gözlenmiştir.

Brokoli kürü nasıl yapılır?

Taze ve sararmamış olmasına dikkat! Taze veya kaynatılmamış brokoli, harekete geçirilmemesi gereken bazı enzimler içerir. Bu enzimleri etkisiz hale getirmenin en kolay yolu, brokoliyi beş dakika su içinde kaynatmaktır.

Bitkinin hem odunsu sapları hem de çiçekli bölümleri kullanılabilir. En az 250 gram, en fazla 500 gram brokoli, bir litre suyla ağzı kapalı bir kapta beş dakika kaynatılır. Süzülüp bir başka kaba alınan suyunun yarısı sabahları aç karnına, diğer yarısı da aksamları aç karnına ılık veya soğuk içilmelidir. Hazırlanan su aynı gün içilmeli ve ertesi gün için yenisi hazırlanmalıdır. Brokoli suyu içildikten sonraki yirmi dakika boyunca su hariç hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Ayrıca öğle yemeklerinde de haşlanmış brokoli yenmesinin avantajları vardır. Bu uygulama bir hafta boyunca her gün yapılır ve yedi günden sonra üç gün ara verilmelidir. Bu uygulamaya üçer günlük aralar hariç yirmi bir gün devam edilmelidir.

1-2 yıllık prostat hastaları için yirmi bir günlük brokoli kürü yeterli. Yirmi bir günlük brokoli kürünü tamamlayanlar 5-6 ay sonra tekrar rahatsızlık hissederlerse yeniden sadece 10 günlük brokoli kürü uygulayabilirler.

Uyarı: Brokoli kürü tedavisi süresince, baharat ve baharatlı yiyecekler kesin yasaktır ve her çeşit kahveden, hayvani yağlardan da uzak durulması gerekir.

Zaman