Boğaz Trafiği Alarm Veriyor!

Dünya Hali
Hasan Terzi, Boğaz trafiğini izleme noktalarının sayısını azaltan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nü “Kazaya sebebiyet verebilir” gerekçesiyle şikâyet etti. Terzi, gemilerin gözd...
EMOJİLE

Hasan Terzi, Boğaz trafiğini izleme noktalarının sayısını azaltan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nü “Kazaya sebebiyet verebilir” gerekçesiyle şikâyet etti. Terzi, gemilerin gözden kaçabileceğini öne sürdü.

Hasan Terzi, 1 Kasım 2011’de Boğaz trafiğini izleme noktalarını 5’ten 4’e indiren Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nü kazaya sebebiyet verebileceği gerekçesiyle şikâyet etti. Terzi, dava dilekçesinde bu durumun can ve mal kaybına neden olacağı yönündeki raporların dikkate alınmadığını, operatörlerin çok geniş bir alanı gözetlemek zorunda kaldıklarını, dolayısıyla bazı gemilerin gözden kaçabileceğini iddia etti.

Denizcilik Politikaları Bilim Dalı’nda doktora da yapan Hasan Terzi, avukatları aracılığıyla İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne verdiği dilekçede şu tespitlerde bulundu:

‘Riskli bir bölge eklendi’
“Deniz Trafik Operatörleri, sorumluluk alanlarındaki gemilerin ve kaptanların gözü, kulağıdır. Operatör, sorumluluk alanındaki gemilerin manevralarını kontrol ederek, etraflarında onların bilmediği ve görme imkânı olmayan tehlikelerden haberdar ederek deniz trafik emniyetini sağlar. Davalı kurum, 5 sektörle yönetilen İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Alanı’nın, 1 Kasım 2011’den sonra 4 sektörle yönetileceğini duyurdu, uygulama aynı tarihte başladı.

Çalışma şekli olarak her bir sektör; ayrı bir ekrandan ve ayrı bir operatör tarafından, farklı radyo frekansı kullanarak izlenmekte ve kontrol edilmektedir.

Yeni uygulama, hizmet ve sorumluluk alanı aynı kalmak üzere sektör sayısını bir azaltarak, sektörün tüm yükünü diğer sektörlere yüklemiştir. Aynı operatör daha büyük bir alanı, daha fazla deniz trafiğini izleyip yönetmek durumunda kalmıştır. Trafiğin en yoğun, tehlikelerin en fazla yaşandığı sektör Kadıköy’ün sınırları genişletilerek, sorumluluk alanına yine deniz trafiğinin yoğun olduğu, iki yaka arasında her gün 1 milyon insanın taşındığı çok riskli bir bölge de eklenmiştir. Boğaz’ın içinin sorumluluğu tek bir sektörde toplanmıştır.”

‘Uygulama iptal edilmeli’
“Boğaz’daki yeni düzen, havalimanında görevli bir operatöre, uçakların yoğun şekilde iniş-kalkış yaptığı tek pistten sorumluyken, aynı anda yönetmesi için başka bir pistin sorumluluğunun verilmesiyle aynı özellikte.
Halkın can ve mal emniyetinin yanı sıra, çevre ve seyir emniyetini de tehlikeye sokan yeni uygulama şimdiden kazaya yakın pek çok durum ortaya çıkardı, derhal durdurulmalıdır.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından konuyu incelemek üzere gönderilen uzman heyet, incelemeler sonunda ‘sektör birleştirme işleminin emniyeti azaltacağı’ kanısına vararak olumsuz yönde rapor hazırlayacağını Deniz Trafik operatörlerine bildirmiş fakat bir rapor sunmamıştır. Kamu yararına aykırı, amaç unsuru bakımından sakat olan uygulamanın iptalini istiyoruz.”

Onlarca ‘near miss’ oluştu
“Deniz Trafik operatörlerinin ana görevi olan etkin ve kesintisiz izleme, gemileri bilgilendirme hizmeti gerektiği şekilde yerine getirilemiyor. Can, mal, çevre ve seyir emniyetini tehlikeye düşürecek operasyonel zafiyetler meydana gelmektedir. Yeni düzen devreye girdikten sonra onlarca kazaya yakın durum (Near Miss) oluştu.”