Bıldırcınlarına, Türk Sanat Müziği Dinletiyor

Dünya Hali
Düzce’de bıldırcın yetiştiricisi Ahmet Münir Yelboğa, bıldırcınlarına gün boyu Türk Sanat Müziği dinletiyor. Merkeze bağlı Tokuşlar Mahallesi’nde 24 yıldır bıldırcın yetiştiriciliği yapan ...
EMOJİLE

Düzce’de bıldırcın yetiştiricisi Ahmet Münir Yelboğa, bıldırcınlarına gün boyu Türk Sanat Müziği dinletiyor.

Merkeze bağlı Tokuşlar Mahallesi’nde 24 yıldır bıldırcın yetiştiriciliği yapan Ahmet Münir Yelboğa, AA muhabirine bıldırcın yetiştiriciliğine, izlediği bir belgeselin ardından başladığını anlattı.

Türk Sanat Müziği eşliğinde bıldırcınlarını besleyip büyütüğünü ve bu müziğin bıldırcınlar üzerinde etkisinin olumlu olduğuna dikkati çeken Yelboğa, ”Bu yöntem, bıldırcınların stresini önlüyor. Yumurtalar olması gerekenden büyük oluyor. Bıldırcın bu müziği duyduğunda rahatlıyor. Sese alıştığı için içeri biri girdiğinde ürkmüyor. Toz çıkarmıyor ki bu çok önemli. Toz hem hayvana, hem de bakıcıya çok zararlı. İçeriye normalde maskeyle girmemiz gerekirken, bu müzik sayesinde rahatlayan hayvan ürkmüyor, hareketlenmiyor ve toz da çıkarmıyor” dedi.

Müzik dinleyen bıldırcınların yumurtalarının, diğer bıldırcın yumurtalarından daha büyük olduğunu belirten Yelboğa, ”24 yıldır aynı yöntemle bıldırcın yetiştiriyorum. Bıldırcınlarım, Türk Sanat Müziği ile rahatlıyor, stres atıyor. Onlara sürekli müzik dinletiyorum. Buraya bir hoparlör sistemi kurdum, sürekli Türk Sanat müziği yayını yapan radyolar açık. Bıldırcınlarım, Türk Sanat ve Halk müziği dışında bir müzik dinlemezler. Dinleseler bile hoşlarına gitmiyor. Rap dinlediklerinde burası toz duman oluyor” diye konuştu.

Bu işe başladığı yıllarda günlük üretimlerinin çok fazla olduğunu ancak zamanla bıldırcın yumurtası üretenlerin ve bu işin ticaretini yapanların da arttığını bildiren Yelboğa, şimdi sadece özel müşterilere sipariş hazırladığını söyledi.

Kendi işletmesinde, üretilen yumurtaların marketlerde satılmadığını anlatan Yelboğa, ”Bizim işletmemizin yumurtaları, hiçbir markette satılmaz. Marketlerde satılanlarla kıyaslanmasını istemediğim için satışlarımı kapıdan yapıyorum” dedi.

-Müziğin hayvanlar üzerinde olumlu etkisi var-

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof.Dr.Mesut Türkoğlu, kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde, müziğin etkisinin yapılan araştırmalarla bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi.

Prof.Dr.Türkoğlu, kanatlı hayvanların hassas olduğunu belirterek, ”Hayvanın müziğe alıştırılması, dışardan gelen gürültülere karşı onu dayanıklı ve tepkisiz hale getiriyor. Bu da onların daha az stresli olmalarına imkan tanıyor. Stressiz bir ortamda beslenen kanatlı hayvanlar daha çok yem yediği için daha büyük yumurta veriyor” dedi.

Kanatlı hayvanlara dinletilen müzik türünün dikkatli seçilmesi gerektiğini ifade eden Prof.Dr.Türkoğlu, özellikle Türk Sanat Müziğinin hayvanlarda daha etkili olduğunu kaydetti.

Prof.Dr.Türkoğlu, gürültülü ve agresif müziklerin de kanatlı hayvanlar üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceği uyarısında bulundu.

AA