Beyin Travmalarında Umut Işığı

Dünya Hali
Beyin travmalarında hasarı teşhis etmek için yeni bir yöntem üzerinde çalışılıyor.WASHINGTON ABD’de sivil ve asker kökenli hastalar üzerinde denenmeye başlanan, bir çeşit manyetik rezonans taram...
EMOJİLE

Beyin travmalarında hasarı teşhis etmek için yeni bir yöntem üzerinde çalışılıyor.WASHINGTON ABD’de sivil ve asker kökenli hastalar üzerinde denenmeye başlanan, bir çeşit manyetik rezonans taramasının, beyin travmasının tam yerini saptayabileceği…

Beyin travmalarında hasarı teşhis etmek için yeni bir yöntem üzerinde çalışılıyor.

ABD’de sivil ve asker kökenli hastalar üzerinde denenmeye başlanan, bir çeşit manyetik rezonans taramasının, beyin travmasının tam yerini saptayabileceği ve sonrasında hastanın rehabilitasyonu için yol gösterebileceği belirtiliyor.
Deneme aşamasındaki tarama testine liderlik eden, Pittsburgh Üniversitesi’nden Walter Schneider, "İlk kez daha önce görünmeyen yaraları görülebilir kılacak beceriye sahibiz. Hasarı göremez ya da niceliğini belirlemezseniz, onu tedavi etmek zordur" dedi.
Bilimadamları, tarama sürecinde fiberlerdeki kırılmaları araştırdı. İlk 50 hasta arasında yer alan (32) Daniel Stunkard, 2010 yılı sonunda arazi aracıyla geçirdiği kazadan sonra 3 hafta komada kaldı, CT ve MRI taramaları ise hastanın uyanıp uyanmayacağı ya da uyanırsa ne durumda olacağı hakkında öngörüde bulunmayı mümkün kılmayan bazı ezilmelerle şişlikleri gösterdi.
Hastanın 6 aylık rehabilitasyon sürecinden sonra yürüdüğü, şu anda kolunu biraz hareket ettirdiği, ancak elini hala kullanamadığı belirtildi.
Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde beyin cerrahı olan Rocco Armonda, yeni tarama aracının, sinir fiberlerine, şu anda kullanılan beyin difüzyon tensör görüntüleme tekniğiyle olandan çok daha yakından bakılacağı konusunda umut vaat ettiğini söyledi.

AA