“Batem Fatihi” Dünyayı Fethedecek

Dünya Hali
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Dr. Suat Yılmaz, enstitü olarak yüzde 100 yerli 8 yeni narenciye çeşidi geliştirdiklerini, bu çeşitler arasında "BATEM Fatihi" adını ...
EMOJİLE

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Dr. Suat Yılmaz, enstitü olarak yüzde 100 yerli 8 yeni narenciye çeşidi geliştirdiklerini, bu çeşitler arasında "BATEM Fatihi" adını verdikleri portakalın, düşük asit, yüksek şeker oranı, her yıl meyve vermesi ve erkenci oluşuyla dünya portakal piyasasına damgasını vuracağını bildirdi.

BATEM Müdürü Dr. Suat Yılmaz, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, BATEM mühendislerinin uzun yıllar süren çalışmaları neticesinde yüzde 100 yerli 3 portakal, 3 mandalina, 2 de limon çeşidi geliştirdiklerini söyledi.

Yılmaz, "Nereye giderse orayı fethedecek" diye nitelendirdiği "BATEM Fatihi" portakal çeşidinin, tatlı, iri ve erkenci olduğunu, yeni portakal çeşidinin diğerlerinin aksine her yıl meyve verdiğini anlattı.

BATEM Fatihi’nin piyasaya en erken giren çeşitlerin başında geldiğini belirten Yılmaz, "Piyasaya ilk girip, çok kaliteli olmasından dolayı tüm piyasayı fethedeceğine inandığımızdan ‘BATEM Fatihi’ ismini koyduk. Bundan sonra dünyaya damgasını BATEM Fatihi vuracak" dedi.

Yılmaz, Türkiye Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Laboratuvarı verilerine göre BATEM Fatihi’nin meyve suyu oranının yüzde 49, asit oranının binde 87, şeker yüzdesinin ise yüzde 9,4 olduğunu bildirdi.

"BATEM Şekeri" adını verdikleri portakal çeşidinin, çok tatlı olmasından dolayı bu ismi aldığını kaydeden Yılmaz, BATEM Baharı’nın ise bahar ayında olgunlaştığını söyledi.

"BATEM Pınarı" limon çeşidinin çok sulu ve az çekirdekli olduğunu, "BATEM Sarısı" adlı limon çeşidinin ise erkenci sayılabilecek bir tür olduğunu belirten Dr. Suat Yılmaz, bu çeşide ismini yoğun sarı renginden dolayı verdiklerini söyledi.

Yılmaz, enstitüde üretilen üç mandalina çeşidinden BATEM Yıldızı’nın satsumaya benzediğini, ancak daha iri, ince kabuklu ve çekirdeksiz olduğunu, mandalinanın bu özelliğiyle, "yıldız gibi parlayacağını" dile getirdi.

BATEM Göral’ın koyu renkte ve albenisi yüksek bir çeşit olduğunu belirten Yılmaz, BATEM İncisi’nin ise küçük ve oval yapısıyla inciye benzetildiğini, isminin de inciye olan benzerliğinden geldiğini anlattı.

İhracattaki payı

Dr. Suat Yılmaz, Türkiye’de üretilen yeni narenciye çeşitlerinin yüksek kalitede olduğunu, yurt dışı ve içinde büyük rağbet gördüğünü kaydetti. BATEM mühendislerinin geliştirdiği yerli çeşitlere çok güzel tepkiler aldıklarını anlatan Yılmaz, "Antalya, portakalda Brezilya ve Amerika’ya rakip oluyor" dedi.

Ürettikleri narenciye çeşitlerinin fidanlarının, üreticiler ve şirketler tarafından BATEM’den satın alındığını belirten Suat Yılmaz, bu şekilde Türkiye ve dünyanın dört bir yanına BATEM’in yeni narenciye türlerinin yayıldığını ifade etti.

Yılmaz, Türkiye’de şu anda yıllık 3,5 milyon ton narenciye üretildiğini, bunun 1,2 milyon tonunun ihraç edildiğini belirterek, "Bunun yüzde 85’lik kısmı da BATEM’in geliştirdiği çeşitlerden. Türkiye, narenciye ihracatından yıllık 850 milyon Dolar gelir elde ediyor" diye konuştu.

Enstitüde geliştirilen narenciye çeşitlerinin ihracat alanında çok büyük paya sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle sürdürdü:

"Bu yeni ürünler daha üstün özelliklere sahip. Narenciye sektörümüzü çok daha ilerilere götüreceğine eminiz. Bugüne kadar ürettiğimiz fidanların tamamı satıldı. 2012 yılını da sattık, 2013 yılı bitmek üzere. Portföyümüz sadece bu 8 çeşitten ibaret de değil. 50’ye yakın narenciye çeşidimiz piyasada. Amacımız ekim ayından mayıs ortalarına kadar ürün tutabilmek."

AA