Bakanlık sanat hırsızı ülkeleri afişe ediyor

Dünya Hali
Kültür Bakanlığı, Fransa’nın II. Selim Türbesi’ndeki çinilerin orijinalini iade etmemesi üzerine türbeye çinilerin Fransa tarafından çalındığına dair bir levha astı. Fransa, yıllar önce Ay...
EMOJİLE

Kültür Bakanlığı, Fransa’nın II. Selim Türbesi’ndeki çinilerin orijinalini iade etmemesi üzerine türbeye çinilerin Fransa tarafından çalındığına dair bir levha astı.

Fransa, yıllar önce Ayasofya’nın bahçesindeki 2. Selim Türbesi’nden kaçırıldığı İznik çini panoyu iade etmeyince, Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancı misyon temsilcileri dahil yılda 600 bin ziyaretçi çeken türbenin önüne özel bir levha yerleştirdi.

Levha’da çinilerin Fransa tarafından kaçırıldığı ve bunun bir sanat hırsızlığı olduğu belirtiliyor.
İstanbul ‘da Ayasofya Müzesi haziresinde yer alan 2. Selim Türbesi Mimar Sinan tarafından inşa edildi. Mimar Sinan, türbenin iç tarafını tamamen ve dışta da revakların altındaki dış duvarları İznik çinileriyle donattı. İznik çini sanatından mükemmel örneklerin yer aldığı panolar türbenin giriş kapısının her iki yanına yerleştirildi. Ancak bugün panolardan solda olanı, diğerine göre daha soluk renkte. Çünkü sahte. Orijinal pano ise Louvre Müzesi’nde sergileniyor.

SAHTESİNİ YAPTIRMIŞLAR
1882-1896 yıllarında İstanbul’da dişçilik yapan Fransız Albert Sorlin Dorigny tarafından yurtdışına kaçırılan çini panonun yerine sahtesi takılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı eserlerin çalındığını belgeleriyle birlikte ortaya koymasına rağmen Fransa Kültür Bakanlığı, ‘eserlerin Fransız dişçiden satın alındığını ve faturalarının bulunduğunu’ ileri sürerek çinileri vermeye yanaşmıyor.

Türkiye tarihi eserini geri alamayınca Ayasofya Müze Müdürlüğü de eserin çalındığını anlatan bir bilgilendirme levhasını çalınan çini panonun önüne koydu. Bilgilendirme levhasında şunlar yazılı:
"Osmanlı Devleti döneminde 1882 – 1896 yılları arasında Fransız uyruklu Albert Dorigny tarafından yapılan restorasyon çalışmaları sırasında burada bulunan ve 60 karodan oluşan 16. yüzyıl İznik çini pano şaheseri, restorasyonunun yapılması amacıyla Fransa, Paris’e götürülmüş ancak Sevr’de taklidi yapılarak geri getirilmiş ve aslının yerine monte edilmiştir. Bu durum tamamen güveni kötüye kullanma ve bir sanat hırsızlığı örneğidir. Şu an önünde bulunduğunuz bu çiniler asıllarının bir kopyasıdır. Orijinal çinilerimiz Fransa – Paris Louvre Müzesi’nde İslam Eserleri Seksiyonu’nda 3919/2 -265 envanter nosu ile ‘Ayasofya Müzesi’nin haziresinde Sultan 2. Selim Türbesi’nin çinileri’ bilgisiyle sergilenmektedir. Çinilerimiz hakkında Fransa Devleti Kültür Bakanlığı’na yapılan tüm iade taleplerimize rağmen bugüne kadar maalesef olumlu sonuç alınamamıştır."
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerince yeni başlatılan bu uygulamanın diğer çalınan eserler için de yapılacağı belirtildi.

dunyabulteni.com