Arkadaş dolduruşuna gelmeyin

Dünya Hali
Kübra Engin’in haberi 12 yıldır dalgıçlık ve cankurtaranlık yapan Yiğit Akar’ın anlattıkları tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor. "Yıllardır çocuğunu denizde arayanlar var.&qu...
EMOJİLE

Kübra Engin’in haberi

12 yıldır dalgıçlık ve cankurtaranlık yapan Yiğit Akar’ın anlattıkları tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor. "Yıllardır çocuğunu denizde arayanlar var." diyen Akar şu uyarılarda bulunuyor: "Kıyıya paralel yüzün. 10 metre derine gitmenin anlamı yok. Can yeleklerine güvenmeyin. ‘Burada yüzemezsin’ dolduruşuna gelmeyin."
 
Sıcaklıkların artmasıyla birlikte serinlemek isteyen vatandaşlar, buldukları su birikintilerine akın ediyor. Boğulma vakaları en sık gölet, su birikintileri, sulama kanalları, baraj ve göllerde yaşanırken bunu denizler ve nehirler izliyor. Denizlere göre kaldırma kuvveti daha düşük olan, tabanı balçık çamurla kaplı sular, profesyonel olmayan yüzücüler için boğulma tehlikesi taşıyor. Ayrıca tehlikeli suların olduğu bölgelerde cankurtaran hizmeti verilmiyor ve boğulmalar da en sık bu bölgelerde yaşanıyor. Cankurtaran ve arama-kurtarma ekipleri boğulma vakalarında en sık rastlanan sebepleri şöyle sıralıyor: "Boğulma vakalarında alkol önemli bir etken. Kalitesiz can simitleri ölüm saçıyor. Arkadaşlarıyla şakalaşmak ve su altında kalma yarışı yapanlar canlarından oluyor."
 
Bilinç bulanıklığına neden olan ve cesaret duygusunun yoğun yaşanmasına sebebiyet veren alkol, boğulma nedenlerinde de ilk sırada yer alıyor. Arkadaş ve piknik ortamında tüketilen alkol, serinlemek isteğiyle birleşince ölüme davetiye çıkarıyor. 12 yıldır dalgıçlık ve cankurtaranlık yapan Yiğit Akar, boğulma vakalarının yaşandığı yerlerde alkol şişelerine sıkça rastlandığını dile getiriyor. Akar, yaptığı tespitleri şu cümlelerle anlatıyor: "Özellikle erkekler, arkadaş dolduruşuna geliyor. Etrafta bir-iki bayan da bulunuyorsa alkolün etkisiyle kendini ispatlama gayretine giriyor. Bir anlık ani hareket ölüme sebep oluyor." Akar, özellikle 25 yaş altı gençlerin suda kalma yarışının ölüm nedenlerinden bir diğeri olduğunu belirtiyor. Yüzerken yapılan bir diğer hatanın kıyıya paralel değil de dik yüzmek olduğunu belirten dalgıç, "İnsanımız kıyıya dik yüzmekte ısrar ediyor. Su aniden derinleşince paniğe kapılıyor ve boğulabiliyor. Kıyıya paralel yüzüldüğünde tehlike azalıyor." diyor.
 
20 yılı aşkın süredir yüzme antrenörlüğü yapan Cengiz Altaylı ise ailelerin çocuklarının can güvenliğini sağlaması için şu önerilerde bulunuyor: "Dibi görülmeyen sularda ve deniz yüzeyinde atık yağ tabakası varsa yüzülmemeli. Sahilde atık su borusu boşaltım alanının olup olmadığı kontrol edilmeli. Alkollüyken kesinlikle yüzülmemelidir."
 
Zaman