Anadolu’da 5 Bin Yıl Önce de Devlet Varmış

Dünya Hali
Kültepe Kaniş-Karum Kazı Ekibi Başkanı Prof.Dr.Fikri Kulakoğlu, "Kazı alanında yapılan araştırmada, 5 bin yıl önce yapılmış anıtsal bir yapıyı ortaya çıkarmıştık. Kültepe Kaniş-Karum Kazı Ekibi B...
EMOJİLE

Kültepe Kaniş-Karum Kazı Ekibi Başkanı Prof.Dr.Fikri Kulakoğlu, "Kazı alanında yapılan araştırmada, 5 bin yıl önce yapılmış anıtsal bir yapıyı ortaya çıkarmıştık.

Kültepe Kaniş-Karum Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kazı alanında yapılan araştırmada, 5 bin yıl önce yapılmış anıtsal bir yapıyı ortaya çıkarmıştık. Buradaki çalışmalar sürüyor. Bu yapı şu anki bilgilerimiz ışığında, Anadolu ve Yakındoğu’daki en büyük yapılardan biri, belki de en büyüğü" dedi.

Prof. Dr. Kulakoğlu, Kültepe Kaniş-Karum kazı alanında 2011 yılında yapılan çalışmalarla ilgili Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 Kültepe kazılarının 50 kişilik bir ekiple, Kaniş tepe bölgesinde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Kulakoğlu, "Bu bölgede çalışmamızın nedeni özellikle Asur ticaret kolonileri döneminden önceki dönemlere ait bulgulara ulaşmaktı. Eski Tunç Çağı dediğimiz 4 bin 500-5 bin yıl öncesini araştırdık. Bu bölgede daha önce yapılan çalışmalarda, bir yapıya ulaşılmış ve bu yapının bazı bölümleri ortaya çıkarılmıştı" diye konuştu.

Kaniş tepede bulunan yapıda bu yıl sürdürülen çalışmalarla, yapının birçok bölümlerine ulaştıklarını ve çok sayıda tarihi eser bulduklarını ifade eden Prof. Dr. Kulakoğlu, şöyle devam etti:

"Bu yapı, 55×70 metre ölçülerinde ve daha da devam ediyor. Şimdilik tam olarak boyutlarını bilemiyoruz. Şu anki bilgilerimiz ışığında bu yapının Anadolu ve Yakın Doğu’daki en büyük yapılardan birisi ve belki de en büyüğü. Önümüzdeki dönemlerde yapılacak kazılarda gerçek boyutları ortaya çıkacaktır. Bu yapı bizim için Asurlu tüccarların Anadolu’ya gelmesinden önce de Anadolu topraklarında ciddi bir devlet yapısının olduğunu göstermesi açısından önemli. Yapının hem mimari özellikleri hem de yapıda bulunan tarihi eserler incelendiğinde, buranın idari bir sistemi olduğunu anlıyoruz."

"Irak ve Suriye’yle ilişkileri var"

Prof. Dr. Kulakoğlu, yapıda bulunan eserlerin, Mezopotamya olarak adlandırılan bugünkü Irak ve Suriye’nin bulunduğu bölgedeki topluluklarla ilişkileri bulunduğunun anlaşıldığını, özellikle ticari ilişkiler kurduklarının görüldüğünü bildirdi.

Kazılarda bir yapı ortaya çıkarıldığında o yapıda bulunan tarihi eserlerin, o dönemin yaşantısı hakkında önemli işaretler verdiğini belirten Prof. Dr. Kulakoğlu, "Burada da mühür baskılar bulduk. Ama önemli olan bu yapı bize Anadolu’da çok eski dönemlerde bile bir idari yapının, sistemin olduğunu gösteriyor" dedi.

Kulakoğlu, 5 bin yıl öncesinde bile Anadolu’da çeşitli idari yapıların bulunduğunun en önemli bir başka kanıtının ise Akadlılar ile Anadolu’daki krallıkların yaptıkları savaş olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Anadolu’da bir yerde tüccarlar baskı görmüşler ve bu durumu bir mektupla, Akad kralına bildirmişler. Akad kralı da ordusunu toplayıp Anadolu’ya gelmiş ve Anadolu ile yakınındaki 17 krallık birleşip Akad ordusuyla savaşmış. Bunlar arasında bizim bildiğimiz en önemli krallık, Kaniş Krallığı. Kaniş Kralı ve ordusu, 16 krallığın ordusuyla birlikte Akad kralına karşı koymuşlar, ancak yenilmişler. Bu kazılar bize o dönemde Anadolu’da birkaç krallık olduğunu ve ciddi bir devlet yapısının bulunduğunu gösteriyor. Yazılı kaynaklarda verilen bilgileri, arkeolojik kazılarla da doğrulamış oluyoruz."

AA