AKP İktidar, MHP Barajın Kıyısında

Dünya Hali
Uluslararası Stratejik Danışma Merkezi (USADEM), 11 ilde 2 bin 160 denek üzerinde örnekleme yöntemiyle bir anket yaptı. 12 Haziran genel seçimlerine yönelik anket, 1 Aralık 2010 ile 15 Ocak 2011 arası...
EMOJİLE

Uluslararası Stratejik Danışma Merkezi (USADEM), 11 ilde 2 bin 160 denek üzerinde örnekleme yöntemiyle bir anket yaptı.

12 Haziran genel seçimlerine yönelik anket, 1 Aralık 2010 ile 15 Ocak 2011 arasında yapıldı. AK Partinin 46.7 ile birinci sırada yer aldığı ankentte, CHP’nin oy oranı ise 27.40, MHP ise yüzde 11,21.

USADEM Başkanı ve Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Armağan, seçim sürecine giren ülkemizin sosyopolitik profilini saptamak için çalışma yaptıklarını söyledi.

Yapılan çalışmanın bir kamuoyu araştırması olmadığını vurgulayan Armağan, "Bilimsel ve akademik bir çalışmadır. Verilerimizi birkaç ay içerisinde topluyoruz ama değerlendirmesi yaklaşık 1 yıl sürüyor" diye konuştu.

İktidara destek yüzde 52

Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde seçmenin oy verme eğilimini tespit etmeye çalıştıklarını kaydeden Armağan, "Bu çalışmamızda AK Parti yüzde 46.70, CHP 27.40, MHP’nin 11.21, BDP’nin ise yüzde 7.65 oy oranına sahip olduğunu gördük. Bilimsel gerçekler gösteriyor ki Türkiye’de olağanüstü bir durum olmazsa AK Parti tek başına iktidar olacaktır.

Bunun yanı sıra AK Partinin başarılı olduğunu düşünen seçmen oranı yüzde 52. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan mutsuz olduğunu düşünenler de yüzde 51. Toplumda insanların yarısından fazlası mutsuzsa herkesin şapkasını önüne koyarak düşünmesi lazım" dedi.

KILIÇDAROĞLU BAYKAL’DAN BAŞARILI

Anketteki, "Baykal ve Kılıçdaroğlu dönemlerinde CHP’nin performansı" sorusunda ise Deniz Baykal CHP’sinin başarılı olduğunu söyleyenlerin oranı Yüzde 9.5 olurken, Kılıçdaroğlu’nu başarılı bulanların oranı yüzde 38.6 oldu.

HERŞEYE RAĞMEN EN GÜVENİLEN KURUM YİNE DE ORDU

Toplumsal kurum ve kuruluşların güvenirliği sorusunda ise en güvenilir yüzde 72 oranıyla Türk Silahlı Kuvvetleri geldi. Ancak, Prof. Dr. Armağan, üç yıl önceki araştırmada orduya güvenin yüzde 80 ve üzeri oranlarda olduğunu, bu oranın azaldığını söyledi.

İkinci sırada yüzde 69 oranında Cumhurbaşkanlığı’nın geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Armağan, en çarpıcı sonucun ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na olan güvenin yüzde 32 olmasına karşın cemaatlere güvenin yüzde 37 çıkması olduğunu söyledi.

YARGI SİYASALLAŞIYOR

Araştırmaya göre deneklerden yüzde 68.2’si yargının siyasallaştığını inanırken, yüzde 25 inanmadığını beyan etti. Yüzde 6.4 ise kararsız kaldı.

VARYANS ARAŞTIRMA ŞİRKETİNİN KAMUOYU ARAŞTIRMASINDAN ÇIKAN SONUÇ: SEÇMEN KAPTIRAN PARTİ HANGİSİ

Varyans Araştırma Şirketi’nin yayınladığı anket sonucunu Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür köşesine taşıdı. Anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Hangi partiler seçmen sayısını korudu, hangileri kaybetti? Seçmen kaptıran parti hangisi?

Övür’ün ifadeleriyle ankettten çıkan sonuçlar:

"Kamuoyu araştırmaları çok tartışılsa da kimse görmezlikten gelemiyor. Toplumun o zaman dilimi içinde ne düşündüğünü ister istemez insan merak ediyor.

Hele partiler daha çok merak etmeli ama ne yazık ki bizde AK Parti dışında mevcut muhalefet partileri pek ilgili görünmüyor. Ya da bize öyle geliyor.

Varyans Araştırma Şirketi 1-13 Şubat 2011 tarihleri arasında bir kamuoyu araştırması yaptı. Araştırmanın birkaç ilginç noktası var; sadece ikisine dikkat çekmek istiyorum. Türkiye toplumu yeni anayasadan ne bekliyor ve siyasi partiler arası seçmen geçişi var mı?

Yeni anayasa ile ilgili soru şu: 2011 seçimlerinden sonra yapılacak yeni anayasadan en önemli beklentiniz nedir?

Uzun bir sıralama var ama ben ilk 3’ü vermek istiyorum…

Ekonomik refah düzeyini artırması 14.6.

Eşitlik ve adalet sağlaması 10.7.

Özgürlükçü olması 9.3.

İlk üç madde birbiriyle yakından ilgili… Türkiye toplumunun özgürlükçü ve adaleti sağlayan bir anayasa istediğini çok net biçimde ortaya koyuyor.

Şimdi gelelim siyasi partiler arası geçiş meselesine… Acaba hangi partinin seçmeninin öteki partiye oy verme olasılığı yüksek?

Rakamlar son dönemlerdeki tartışmaları doğrular nitelikte…

2009 Yerel Seçimleri İl Genel Meclisi oy oranları baz alındığında seçmen tabanını en yüksek oranda muhafaza eden parti BDP (90.9) görünüyor.

BDP’yi AK Parti (81) ve CHP (74) izliyor. 2009’da MHP’ye oy veren seçmenin yüzde 17.5’i bu gün kararsız durumda.

Bu tablo zor durumda olan partinin MHP olduğunu gösteriyor.

Çünkü 2009 Yerel Seçimleri İl Genel Meclisi seçiminde MHP’ye oy veren seçmenin yüzde 47.6’sı olası bir milletvekili seçiminde tercihlerini yine MHP’den yana kullanacaklarını söylüyor.

Peki diğerleri?

MHP’li seçmenin yüzde 14.4’ü AK Parti’yi, yüzde 8’i CHP’yi tercih edeceğini, yüzde 7.5’i hiçbirine oy vermeyeceğini ve yüzde 17.6’sı kararsız olduğunu belirtiyor.

Bir anlamda MHP, AK Parti ve CHP’nin kuşatması altında… Bu yüzden kritik eşikte duruyor. Bu da siyaseti iki partili bir yapıya götürecek.

Peki, CHP seçmeni nasıl davranıyor?

2009’da CHP’yi tercih eden seçmenin yüzde 74’ü olası bir seçimde tekrar CHP’yi, yüzde 3’ü AK Parti’yi, yüzde 2.6’sı ise MHP’yi tercih ediyor.

Kararsızların oranı da yüzde 14.5…

AK Parti’ye gelince…

AK Parti’yi tercih eden seçmenin yüzde 80’i olası bir seçimde yine AK Parti’yi, yüzde 2.9’u CHP’yi, yüzde 1.3’ü MHP’yi tercih edeceğini, yüzde 12.8’i ise kararsız olduğunu söylüyor.

2011 seçimlerine damgasını parti değiştirenler vuracak.

BUGÜN – SABAH