99 Yıl Önce Bugün Sulara Gömüldü

Dünya Hali
1900 yılların başında ziraat toplumunda hızla sanayi toplumuna geçen batı insanı, kainata hükmettiği zannına kolayca kapılmıştı. Yaptıklarını hiçbir kuvvetin yok edemeyeceğini söylüyor ve adeta her şe...
EMOJİLE

1900 yılların başında ziraat toplumunda hızla sanayi toplumuna geçen batı insanı, kainata hükmettiği zannına kolayca kapılmıştı. Yaptıklarını hiçbir kuvvetin yok edemeyeceğini söylüyor ve adeta her şeye meydan okuyordu.

İŞTE DEV GEMİYLE İLGİLİ KARELER!..

O güne kadar imal edilen gemilerin en büyüğüne ‘Titanic’ isminin verilmesi de bu cüretten kaynaklanıyordu. Çünkü Yunan mitolojisindeki en ünlü Tanrılardan birisinin ismi Titanic idi.
Gemideki birçok subay yolculara sık sık Bu gemiyi “Tanrı bile batıramaz” diyor ve bu kör inatlarını geminin batış halinde bile yenilemekten kendilerini alamıyorlardı. Toplam 46 bin tonluk bu döneminin en büyük Transatlantiğinde toplam 16 kazan vardı. 66 bin beygir gücüne sahip olan gemi saatte döneminin en hızlı süratine ulaşarak 23 deniz mili yapıyordu.

Birinci mevki için bugünün parası ile 50 bin dolar ödeyen yolcular büyük bir lüks içersinde seyahat ediyorlardı. Gemide 6 bin tane Havana sigarası ile 1 sınıf kamera-suitlerde odun yakılan 28 tane şömine bile vardı. İrlanda’nın ‘Harland and Wolff’ gemi tezgahlarında üç yılda tamamlanan Titanic 1912 yılının 10 Nisan günü, İngiltere’nin Southampton Limanı’ndan ilk ve son yolculuğuna adım attı. Devasa geminin Southampton – New York arası yaptığı yolculuk 1912 yılının 14 Nisan’ını 15 Nisan’a bağlayan gece sona erdi.

İŞTE DEV GEMİYLE İLGİLİ KARELER!..

İşte Titanik gemisi ile ilgili ortaya çıkan bilinmeyen ilginç kayıtlar ve gerçekler…

1-1898 yılında, Morgen Robertson (1861-1915) "Futulity" ismini koyduğu bir roman yayınlamıştı. Romanında hayali bir kurgu yaratan Robertson’ın, adını "Titan" koyduğu lüks gemisi okyanusta ilerlerken buzdağına çarpıp batıyordu. Üstelik gemiye "batması mümkün olmayan" gemi adını koymuştu. Titanik faciasından 14 yıl önce çıkarttığı bu roman resmen ilerideki bir facianın trajedik hikayesini anlatıyordu.

2-Titanik gemisinin kurtulanlar listesinde iki tane köpek vardır.
 
3-Titanik’te hiç kediye rastlanmamıştır. O dönem kediler şans getirmesi için gemilere alınırlar ve asla kontrol edilmezlerdi. Belki de bu gelenek devam ettiğinden Titanik’te kedi kaydına rastlanmamaktadır.

4-Titanik, New York’taki Empire State binasından daha uzundu.
 
5-Britanya’nın başkenti Londra’daki The Tower Bridge ile Titanik gemisinin ağırlığı ve uzunluğu aynıydı.

6-Titanik ilk tasarlandığı sırada aslında 3 bacalı olarak hesap edilmişti. Simetrik olarak hoş bir görünüm vermek ve "Güç ve Zafer"i simgelemek için 4 bacaya çıkartılmıştı. Gemi ilerlerken bu dördüncü baca hariç diğerleri faaliyetteydi.
 
7-Aslında Titanik ile ilgili hep söylenen ‘batmayan gemi’ sözü bir efsaneden ibaretti. Gemi’nin tasarımcıları su geçirmez kapılarından dolayı Titanik için ‘pratikte batmayan bir gemi’ tanımını kullanmışlardı. Ancak geminin tanıtımını yapmak ve dikkat çekmek adına geminin biletlerine bile ‘batmayan gemi’ ve ‘Tanrı’nın bile batıramayacağı gemi’ gibi ifadeler yazılmış, basın tarafından da halka ve tüm dünyaya duyurulmuştu.
 
8-Normalde ilk defa denize indirilen bir taşıt için şampanya şişesi kırılırdı. Ancak bu gelenek sadece Titanik suya indirilirken tekrarlanmamıştı.

9-Titanik’te seyahat eden yolcuların bazıları gezi amacıyla gemide değillerdi. Oseyanik ve Adriatik isimli gemiler kabul etmediği için Titanik’e aktarılmışlardı. Bu yolcularla birlikte yine Titanik’e aktarılan kömür stoklarıydı.
 
10-Koskoca gemide balayılarını kutlayan sadece 13 çift vardı.
 
11-Titanik’le birlikte okyanus sularına gömülen Kaptan Edward Smith, Titanik’in ilk seferinden sonra emekli olacaktı.
 
12-Titanik’te 4 dört tane asansör vardı. Bunlardan üç tanesi 1.sınıflara ait, bir tanesi ise 2.sınıflara aitti.
 
13-Titanik batarken son umut olarak uzaktaki gemilerin dikkatini çekebilmek için ardı ardına havai fişekler atmıştır. Havai fişekleri farkeden S.S Californian gemisinin mürettebatı, atılan fişekler beyaz olduğundan gemide eğlence olduğunu zanletmişti. Normalde dönemin koşullarında acil durumlarda kullanılan fişekler kırmızı olmak zorundaydı.

14-Titanik’e yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunan Mount Temple gemisi, yardım çağrısını almış ve kendisine verilen koordinatlara doğru hızla yola çıkmıştır. Ancak koordinatlar yanlış verildiğinden Mount Temple, Titanik’e 12 km uzaklıktaki başka bir bölgeye gitmişti.
 
15-Geminin düdükleri o zamana kadar gelmiş geçmiş en büyük ve en gürültülü düdüklerdi. 11 mil uzaklıktan bile duyulabiliyordu.

16-Geminin köprü kısmı tamamen suya gömüldüğü ve insanların filikalarda yaşam savaşı verdiği esnada beyaz sakallı ve Kaptan Smith olduğu söylenen kişinin yüzerek filikaya geldiği ve içeri şöyle bir baktıktan sonra yüzerek karanlığa karıştığı filikadaki kazazedeler tarafından ifade edilmiştir.
 
17-Titanik’te 1.sınıf yolcular köpeklerine tuvaletlerini yaptırmak için 3.sınıf katlarını kullanıyorlardı.
 
18-Titanik’te panik başladığı ve insanların can havliyle filikalara yönlendiği zaman denize indirilen sınırlı sayıdaki botlardan ilkinde sadece 12 kişi vardı.

19-Kaptan Smith ve geminin tasarımcısı Andrews gemileriyle birlikte batarlarken, tüm buzdağı uyarılarına rağmen geminin son hızda Amerika’ya gitmesini savunan, White Star Line denizcilik şirketinin yöneticisi Bruce Ismay, kadın ve çocukların bindiği bir filikaya atlamış ve uzaktan Titanik’in batışını izlemiştir.
 
20-1980’lerde enkaza dalana kadar insanlar Titanik’in dümdüz battığını zanletmişler, görgü tanıklarına bile inanmamışlardır. Ancak enkaza ulaşıldıktan sonra Titanik’in ikiye yarılarak battığı gerçeği ortaya çıkmıştır.

21-Bu bölgeden gemilerin geçişinin her zaman yasaklandığı bilinmektedir. Titanik’in batışından sadece iki ay sonra Temmuz ve Ağustos’ta hava koşulları çok düzgün olduğu için gemilerin geçişlerine izin verilmiştir.
 
22-Titanik’in orjinal adının önünde RMS ifadesi bulunmaktadır. "Royal Mail Ship" yani "Kraliyet’e ait Posta Gemisi" anlamına gelen ifadelere göre geminin batışı Britanya’ya hakaret olarak sayılmış ve savaş ilan etme amacıyla batırıldığı efsanesi ortaya atılmıştır.
 
23-Titanik’in buzdağı ile olan çarpışması 30 saniye sürmüştü.
 
24-Titanik’in kazan dairesinde kazanlara kömür atmakla görevli olan işçilerden sadece bir kişi kurtulmuş, geriye kalanları su geçirmez kapıların kapatılmasıyla içeride mahsur kalarak gemiyle birlikte okyanusa gömülmüşlerdir.

25-Gemi batarken hızla uzaklaşan filikalardan geriye sadece iki tanesi dönmüş, 1513 kişiden sadece 6 kişiyi suyun üzerinden toplamışlardır. 1 saatlik zaman diliminde insanların su yüzeyinde kalanları donarak ölmüştür.

26-Son dönemlerde yapılan araştırmalarda gemi enkazında herhangi bir buzdağının yol açtığı büyük bir yarık tespit edilmemiştir. Titanik’in batış sebebi olarak 1912 koşullarında gelişi güzel kullanılan ve camları gemilere monte etmeye yarayan çelik vidaların elle monte edildiği ve zayıf materyalden yapıldığı tespit edilmiştir. Enkazda geminin alt katlarındaki camların büyük zarar gördüğü gözlemlenmiştir.
 
Shiftdelete.net-on5yirmi5