873 Somalili “Açlıktan” Türkiye’ye Kaçtı

Dünya Hali
Kuraklık ve kıtlık nedeniyle son 60 yılın en büyük açlık sorunuyla karşı karşıya bulunan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Somali’ye ilişkin özellikle Türkiye tarafından gerçekleştirilen y...
EMOJİLE

Kuraklık ve kıtlık nedeniyle son 60 yılın en büyük açlık sorunuyla karşı karşıya bulunan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Somali’ye ilişkin özellikle Türkiye tarafından gerçekleştirilen yardım kampanyaları sürerken, 2011 yılı içerisinde Türkiye’de, toplam 873 Somali uyruklu kaçak yakalandı. Yakalanan şahıslar sınır dışı edildi.

Son 60 yılın en büyük kuraklık ve açlık felaketini yaşayan Somali’ye Türkiye başta olmak üzere diğer ülkeler tarafından gerçekleştirilen yardımlar devam ederken, Türkiye’den bu ülkeye yönelik yürütülen resmi yardım kampanyalarında toplanan miktar 400 milyon TL’yi aşmış durumda. Açlıkla mücadele eden Somali yapılan yardımlarla ayakta durmaya çalışırken, Somali uyruklu vatandaşlar yasadışı yollar ile ülkelerindeki açlık felaketinden kaçmayı sürdürüyor. Somalililerin uğrak yeri ise Türkiye.

TÜRKİYE’DEN YUNANİSTAN’A DAHA SONRA AVRUPA’YA

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yer alan yasadışı sınır geçişleri verilerine göre, 1 Ocak-24 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’de bulunmaları için yasal gerekleri karşılamayan ve sınırı yasa dışı yollardan geçmek isteyen toplam 873 Somali uyruklu kaçak şahıs ele geçirildi.

En fazla Somalili kaçağın Ocak ayında giriş yaptığı Türkiye’de, yaz aylarında da yasa dışı yollarla yurt dışına geçiş yapmak isteyen Somalilerin sayısında artış görüldü. Özellikle Türkiye üzerinden Yunanistan’a daha sonra da Avrupa’ya yasa dışı yollardan geçmeye çalışan Somali ve diğer ülkelerin vatandaşları, kolluk kuvvetlerince başta Edirne olmak üzere Türkiye’nin diğer sınır illerinde yürütülen önleyici tedbirler kapsamında yakalanırken, yakalanan şahıslar hakkında yasal işlem başlatıldı. Kaçak şahıslar, yapılan işlemlerin ardından sınır dışı edildi.

Ocak-Ağustos 2011 tarihlerinde Türkiye’de ele geçirilen Somali uyruklu vatandaşların aylara göre dağılımı şu şekilde:

"Ocak’ta 240 kişi, Şubat’ta 136 kişi, Mart’ta 85 kişi, Nisan’da 34 kişi, Mayıs’ta 27 kişi, Haziran’da 55 kişi, Temmuz’da 132 kişi, Ağustos’ta 164 kişi."