6 Ülkeden 30 Bilimadamı Adıyaman’da Buluştu

Dünya Hali
‘Uzun Dönemli Sürdürülebilir Su ve Arazi Kullanımı’ adlı uluslar arası sempozyuma 6 ülkeden 30 bilim adamı katıldı. Japonya, Nepol, Cin, Endonezya, Bolivya ülkelerinin yanı sıra Türkiye...
EMOJİLE

‘Uzun Dönemli Sürdürülebilir Su ve Arazi Kullanımı’ adlı uluslar arası sempozyuma 6 ülkeden 30 bilim adamı katıldı. Japonya, Nepol, Cin, Endonezya, Bolivya ülkelerinin yanı sıra Türkiye’den Adıyaman, Harran ve Çukurova Üniversitelerinden bilim adamları sempozyumda bir araya geldi.

Geleceğin en büyük tehlikesi olarak görülen su ve arazi konusunda Kyoto’da kurulan dünyada 50’nin üzerinde ülkede çevre, antropoloji, sosyo-ekonomi ve iklim değişikliği üzerine çalışmalar yürüten İnsanlık ve Doğa için Araştırma Enstitüsü (RIHN) ile Adıyaman Üniversitesi arasında bilimsel deneyim ve laboratuar olanaklarını paylaşmak için protokol imzalandı.

Rektör Prof. Dr. M. Talha Gönüllü ile RIHN Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tsugihiro Watanabe arasında bilimsel işbirliği anlaşması imzalandı.

Üç gün sürecek olan sempozyumun ilk gününde açılış konuşmaları yapıldı. Rektör Prof. Dr. M. Talha Gönüllü yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’nin su ve arazi varlığını koruması gerektiğini kaydederek, "Ülkemiz gıda stoku bakımından, üretebilme kapasitesi bakamından oldukça iyi bir kuşakta yer alıyor. Hali hazırdaki toprak varlığımız ve su varlığımız besin oluşturan öğelerimiz bakımında oldukça uygundur. Bunları korumak gerektiğini artık anlıyoruz. Ben İstanbul’da bulunduğum süre içerisinde her ne kadar musluktan su içilebilir denilmesine rağmen, muslukla ilgili analizleri yapan bir öğretim üyesi olmama rağmen musluk suyu içemiyordum, bir emniyet katsayısı koyuyor insan kendisine. Ama şunu ifade edeyim Adıyaman’ımız musluğundan suyu içilebilen, toprağında yetişen bitkileri rahatlıkla yenilebilen, havası solunabilen bir kenttir" dedi.

RIHN Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tsugihiro Watanabe ise sempozyum sonunda yaptığı açıklamada, arazi ve su ile ilgili sürdürülebilirliğinin sempozyumda değerlendirildiğini aktararak, "Bu sempozyum içersinde bunu değerlendirecek ve tartışacağız. Daha iyi bir şekilde geleceğimizi tartışacağız. Biz insanoğlu bu zamana kadar teknolojiyi ilerlettik güzel bir sistem kurduk. Ama bunu daha iyi nasıl kullanabiliriz, bunu aydınlık geleceğimiz için düşünmemiz gerekiyor. Bununla birlikte bu dünyada bütün nasıl değerlendirebiliriz, düşünebiliriz. Düşünmek için çalışmamız gerekiyor" dedi.
Japonya Bilimsel Araştırmalar Kurumu’ndan Prof. Dr. Shinjiro Kanae ise, Adıyaman’da bu proje için olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Su sorunu deyince her yönden çalışmamız gerekiyor. Dünyada küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliği oluyor, nüfus artıyor. Bunla birlikte sorunlar artıyor. Suyu daha iyi şekilde kullanmak ve paylaşmak için ne yapabiliriz? diye birlikte çalışacağız" diye konuştu.