48 Yıldır Fakir Aileler Yolunu Gözlüyor

Dünya Hali
Gaziantep’te 48 yıldan bu yana her akşam çeşitli otel, lokanta, manav ve pastahanelerin ihtiyaç fazlası yemek, tatlı, sebze ve meyvelerini toplayan 85 yaşındaki Mehmet Tekerlek, sabaha kadar top...
EMOJİLE

Gaziantep’te 48 yıldan bu yana her akşam çeşitli otel, lokanta, manav ve pastahanelerin ihtiyaç fazlası yemek, tatlı, sebze ve meyvelerini toplayan 85 yaşındaki Mehmet Tekerlek, sabaha kadar topladığı ürünleri sokak sokak dolaşarak fakir ailelere dağıtıyor.

Yıllar önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan emekli olan 85 yaşındaki Tekerlek’in yardım seferberliği 1963 yılında başlamış. O tarihte Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda uzman olarak görev yapan Tekerlek, açılan bir el sanatları kursu için eleman bulmakla görevlendirilmiş.

Bu kursa öğrenci temin etmek için Gaziantep’teki 7 mahallede araştırma yapan Mehmet Tekerlek, gezdiği yerlerde perişan haldeki yoksul vatandaşların durumuna şahit olmuş. Yardıma muhtaç ailelerin adreslerini özel defterine not eden Tekerlek, yardım için kolları sıvamış.

İlk yıllarda çevresindeki dostlarından çeşitli yiyecekler ile ihtiyaç fazlası giyecekleri toplayan Tekerlek, bunları tek tek muhtaç ailelere dağıtmaya başlamış. Daha sonraları şehirdeki lokanta, manav, pastahane, otel ve restoranlardan yardım isteyen Tekerlek, ihtiyaç fazlası yemek, tatlı, sebze ve meyveleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya başlamış.

Yıllar geçtikçe bir çok esnafın desteğini arkasına alan Mehmet Tekerlek, tek başına adeta bir sosyal güvenlik kuruluşu gibi çalışmış. ”Topla dağıt, dinsin ağıt” sloganıyla ayda 300 aileye yardım ulaştıran Tekerlek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”Göle atılan bir taşın halkalarının büyümesi gibi herkes bu çabamızı destekledi” diyor.

Yemek saati gecikince güç koşullarda yaşayan çocukların yolunu gözlemelerinden duyduğu üzüntünün yanı sıra onlara yardım etmenin de sevincini yaşadığını vurgulayan Tekerlek, kentteki cenaze evleri, mevlitler ve düğünlerdeki artan yemeklerin de çöpe gitmesine engel olduğunu söylüyor.

Türkiye’de israfın önüne geçildiği takdirde fakir insanların sayısında büyük bir azalma olacağına inanan Tekerlek, ilerlemiş yaşına rağmen her gün yolunu gözleyenlerin kapısını çalıyor.

İşadamları tarafından kendisine bağışlanan ve yakıtı da hayırseverlerce karşılanan bir minibüsle yardımlarını sürdüren Tekerlek, varoşların gönlünü fethediyor.

Kimi zaman kendisine yardımcı olmak isteyen kişilerle birlikte yardımlarını dağıttığını anlatan Tekerlek, ”Artık yaşım da hayli ilerledi, küçük yaştan beri bana yardım eden manevi oğlum Ömer Sözcü, bu işi devam ettirmek için gönüllü oldu. Şimdi de bana yardım ediyor. Benden sonra bu işi o devam ettirecek” diyor.

GAZİANTEP’TEKİ YOKSULLARIN HARİTASINI ÇIKARDI

Yıllardan beri kentin tüm mahallelerinde sokakları dolaşarak yoksul ailelerin yaşadığı adreslerin haritasını çıkaran Mehmet Tekerlek, her gün önce bir lokantanın kapısını çalıyor. Saygı ile ve güler yüzle karşılanan Tekerlek, artan yemekleri getirdiği tencere ve yemek kaplarına doldurarak, özenle aracına yerleştiriyor.

Yıllardan beri Tekerlek’i tanıyan lokanta sahibi Burhan Çağdaş, ”Mehmet amca olmasa artan yemeklerimiz çöpe gidecek. Hem bu nimetler israf olmuyor hem de fakir fukaranın karnı doyuyor” diyor.

Tekerlek, daha sonra bir pastahaneden aldığı tatlıları paketleyip, aracının arkasına koyuyor. Pastahane sahibi Erkan Öksüzler, Tekerlek’in yardım seferberliğini, ”Çok da bayat olmayan ürünlerimizi alıp fakirlere götürüyor. Keşke bu gibi insanların sayısı artsa. O zaman toplumda fakir kalmaz” sözleriyle yorumluyor.

Mehmet Tekerlek, gece yarısı da minibüsüyle kapalı bulunan bir marketin önünde durarak, saatler önce kendisi için bir kenara ayrılmış sebze ve meyveleri aracına yüklüyor. Saatler 21.00’i gösterdiğinde sıra dağıtıma geliyor.

Minibüsü ile kentin kenar bölgelerindeki dar sokaklardan birine giren Tekerlek, bir evin önünde durarak araçtan iniyor. Bu sırada evin pencere camına üç defa vuruyor. Tekerlek, aileyle bu parola ile iletişim kuruyor. Kapıyı 28 yaşındaki Ayşe Güven açıyor. Mutfaktan getirdiği kaplara yemek, sebze ve meyveden düşen payını dolduruyor.

Tekerlek’e teşekkür eden Güven, ”Mehmet Bey’in yolunu gözlüyoruz. 6 çocuğum var, beyim kağıt toplayarak eve bir ekmek parası getirmeye çalışıyor. Ancak günde 10 lira ile geçinmemiz mümkün değil, Mehmet amca bizi kimseye muhtaç etmiyor. Biraz gecikince çocuklarım pencereden ayrılmıyor, hep onu gözlüyorlar” diyor.

TBMM ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ VERİLDİ

Gaziantep’te herkesin tanıdığı Mehmet Tekerlek, zengin ve fakir aileler arasında köprü kuran biri olarak tanınıyor. Yıllardan beri Gaziantep’in fakirlerine yardım eli uzatan Tekerlek, bu koşuşturmaca içinde vakit bulup evlenememiş bile. Ancak bu süre içinde 2 kız bir de erkek evlat edinerek bakıp büyütmüş.

Yaptığı yardımlarla devletin de dikkatini çeken Tekerlek, TBMM tarafından ”Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görülerek, ödülünü dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın elinden almıştı.

AA