3G’li Çobanlar Ormancıların Gözü Kulağı Oldu

Dünya Hali
Orman yangınları bakımından riskli bölgede yer alan Fethiye’de, ormancılar, yangınla mücadelede en büyük yardımı çobanlardan alıyor. Dağlardaki 60 çobanla anbean iletişim halinde olan ekipler ya...
EMOJİLE

Orman yangınları bakımından riskli bölgede yer alan Fethiye’de, ormancılar, yangınla mücadelede en büyük yardımı çobanlardan alıyor. Dağlardaki 60 çobanla anbean iletişim halinde olan ekipler yangınlara anında müdahale ediyor.

Her yıl yüzlerce hektar ormanı yangınlarda kaybeden Türkiye, yangınla vatandaş işbirliğiyle mücadele etmeye başladı.Muğla Fethiye’deki köylerde 60 çobanla cep telefonu üzerinden haberleşme sistemi kuran Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, çıkan yangınlara çok daha hızlı müdahale ediyor.

Çıkan yangını çobanlar, yangın söndürme ekiplerine 3 G teknolojisiyle anında haber veriyor. Yangının büyüklüğüne göre tertibat alan ekiplerse olaya en kısa sürede müdahale ediyor. 2009’da çıkan 49 yangında 50,3 hektar ormanlık alanın kül olduğu ilçede, 2011’de 17 yangında sadece 4,6 hektar alan zarar gördü.

Orman yangınları bakımından riskli bölgede yer alan Fethiye’de, orman yangını sayısı ve yanan arazi miktarı her geçen gün azalıyor.

1 yangın söndürme helikopteri, 6 arazöz, 4 tanker, 4 ilk müdahale aracı ve 111 personeli ile yangınlara karşı mücadele veren Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nün yangına karşı en büyük yardımcısı ise vatandaş. Çıkan yangın, gözetleme kulelerinden önce vatandaş tarafından tespit edilip anında cep telefonuyla yetkililere ulaştırılıyor.

Orman yangınlarına karşı en büyük yardımı çobanlardan alan ormancılar, özellikle dağlardaki çobanlarla iletişim halinde. Fethiye ve çevresindeki 60 çobanla anbean cepten görüştüklerini belirten Orman İşletme Müdürü Reşat Tunç, her köyde en az 5 kişinin yangınlar konusunda kendilerine bilgi aktardığını ifade ediyor.

Herhangi bir yangında çobanların kendilerini arayıp yangının tam başlangıç yeri ve büyüklüğü hakkında bilgi verdiğine dikkat çeken Tunç, "Bu da yangın mahalline daha hızlı ulaşmamızı sağlıyor. 5 dakika gibi kısa sürede yangın mahalline ulaşıyoruz." diyor.

Çobanlar yangını 3G bağlantısıyla haber veriyor

GSM şirketleri ile yaptıkları girişimler sonucunda Fethiye’deki ormanlık alanların cep telefonlarının çekim ağına sahip olduğunu kaydeden Tunç, bu şekilde en ücra köşedeki yangından bile haberdar olduklarını ifade ediyor.

Yangının büyüklüğünü öğrenmek için çobanlarla telefonla 3G bağlantısı yaptıklarını belirten Tunç, "Vatandaşlar bilinçlendikçe, teknoloji geliştikçe bizim de yangınlara müdahalemiz hızlanıyor." şeklinde konuşuyor.

Zaman