3 Üniversite, Bu Farenin Peşinde

Dünya Hali
Sakarya üniversitesi’ne vermeyi düşündüğü farenin ender bir tür olduğunu öğrenince geri aldı. Dünyada soyunun 11 milyon yıl önce yok olduğu sanılan Laso kaya faresi türüne ikinci kez rastlandı. ...
EMOJİLE

Sakarya üniversitesi’ne vermeyi düşündüğü farenin ender bir tür olduğunu öğrenince geri aldı.

Dünyada soyunun 11 milyon yıl önce yok olduğu sanılan Laso kaya faresi türüne ikinci kez rastlandı.

Sakarya’da Vietnam’dan kereste ürünleri ithal eden bir fabrikada canlı olarak yakalanan, ancak daha sonra açlıktan öldüğü tahmin edilen kemirgen, bir veteriner kliniğinde muhafaza ediliyordu.

Klinik, fareyi incelemek için üniversitelere verecekti. Ancak fareyi veteriner hekime getiren B.S., ender bir tür olduğu ortaya çıkınca geri aldı. Veteriner kliniği sahibi Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, B.S’nin basında çıkan haberlerden sonra fareyi istediğini söyledi.

Ankara, Zonguldak Karaelmas ve Sakarya üniversitelerinin fareyi incelemek için talep ettiğini belirten Yıldız, "Fareyi Sakarya Üniversitesi’ne vermeyi düşünüyorduk. Ancak bulan kişi gelip aldı. Biz de vermek zorunda kaldık. Verirken geri alacağını söylememişti." dedi.

Telefonla ulaştığımız B.S. ise fareyi kendisinin üniversiteye teslim etmek istediğini anlattı. B.S., "İstanbul’da özel bir üniversite ile görüşüyorum." dedi. Fareye karşılık bir ücret talep edip etmeyeceğine ilişkin soruya cevap vermedi.

Güneydoğu Asya ülkesi olan Laos’ta, 2005 yılında ölü olarak keşfedilen sincapla fare arasında bir kemirgen türü olan ve bilimsel dilde ‘Diatomyidea’ adı verilen kemirgene ‘Laos kaya faresi’ lakabı takılmıştı.

Farenin başı domuz, vücudu fare ve kuyruğu da sincabı andırıyor. ABD, Fransız ve Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, Güney Asya’da bu kemirgen türünü 11 milyon yıl öncesinden kalan bir fosil örneğiyle karşılaştırmış ve ‘Laos kaya faresi’nin aynı memeli tür ailesinden olduğunu teyit etmişti.

Zaman