“2010 En Sıcak Yıl Oldu”

Dünya Hali
Amerikan Ulusal İklim Bilgi Merkezi İngilizcesiyle National Climate Data Center’dan alınan bilgilere göre, 1880’den bu yana tutulan veriler içinde 2010 yılı en sıcak yıl oldu.   2000&...
EMOJİLE

Amerikan Ulusal İklim Bilgi Merkezi İngilizcesiyle National Climate Data Center’dan alınan bilgilere göre, 1880’den bu yana tutulan veriler içinde 2010 yılı en sıcak yıl oldu.

 

2000’den bu yana her yıl, kayıtlara en sıcak 15 yıldan biri olarak geçiyor. Ulusal İklim Bilgi Merkezi Bilimsel Daire Başkanı David Eastering, 2010 yılında yeryüzü sıcaklığının, 20.yüzyıl ortalamasından 0.62 derece yüksek olduğunu söyleyerek, bu sonuçların karbon emisyonlarıyla gezegen ısısının arttığını ve sera gazlarının iklime olan etkilerini göstermeyi sürdürdüğünü vurguladı.

 

Eastering, "Küresel ısınmayı tek bir hava olayına indirgemek mümkün değil ancak, sürekli artan sıcaklık, sıcak hava dalgaları, kuraklık ve seller gibi olağandışı hava olaylarının görülmesi olasılığını yükseltiyor” dedi. Öte yandan İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü iklim bilimadamlarından Vladimir Petoukhov ise iklim değişikliklerinin 2010’da Avrupa ve ABD’nin bazı bölgelerinde görülen soğuk kışlarla paradoksal bir yanının olabileceğini de kaydetti. Sıcaklık artışlarının, kutup bölgelerinde deniz buzlarının küçülmesi, bölgenin ısınmasına ve kuzey yarıkürede kış dönemi boyunca daha aşağı enlemlere soğuk hava göndermesi anlamına geldiğini belirten Petoukhov, "Bazı uzak deniz buzlarının erimesinin kendisine bir etkisinin olmayacağını düşünen her kim varsa yanılıyor" diyor.

 

Ntvmsnbc