Tüm Acil Yardımlar İçin ‘112’

Doğal Yaşam
İçişleri Bakanlığı’nın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı ‘tüm çağrıların aynı hatta birleştirildiği’ sistem, eylül ayında hayata geçiyor. Bakanlığa bağlı İller İdaresi Genel Müdür...
EMOJİLE

İçişleri Bakanlığı’nın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı ‘tüm çağrıların aynı hatta birleştirildiği’ sistem, eylül ayında hayata geçiyor.

Bakanlığa bağlı İller İdaresi Genel Müdürlüğü‘nün pilot bölge tayin ettiği Antalya ve Isparta‘da başlayacak uygulamayla Hızır Acil (112), Polis İmdat (155), Jandarma (156), Sağlık Danışma (184) Yangın İhbar (110) ve Orman Yangın (177) gibi acil numaralar tarih oluyor. Tüm bu işlemler 112 çatısı altında toplanıyor. Sistemle, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi farklı acil numaraların akılda tutulmasına ihtiyaç kalmayacak. Böylece birçok kurum ve kuruluşun çağrı merkezi kurmasının da önüne geçilmiş olacak. Sistemin 2011’e kadar Türkiye geneline yaygınlaştırılması düşünülüyor.

112 çağrı sistemi, iki ana birimden oluşuyor. Birincisi çağrı alma İkincisi alınan çağrıdan yola çıkarak olaya en hızlı şekilde müdahale edilmesini sağlamak. Bakanlık bunun için çağrının geldiği 112 merkezinde, Sağlık Bakanlığı, İtfaiye, Polis, Jandarma ve diğer birimlerin uzman personelinden oluşan bir ekip bulunduracak. Çağrıyı alan personelle uzmanların birbirlerini canlı olarak görebileceği merkezde acil durumlara daha kısa sürede müdahale edilmesi sağlanacak.

ARAYAN KİŞİNİN ADRESİ ANINDA EKRANA DÜŞECEK

Herhangi biri 112‘yi aradığında alıcılar, gelen telefonu açacak. Çağrıyı yapan kişinin telefonu, adres bilgisi koordinatlarıyla ekrana düşecek. Eğer gelen telefon, bir yangın ihbarı içeriyorsa, hemen aynı mekândaki yangın uzmanı devreye girecek. Uzmanın önündeki monitörden çağrıyı yapan kişi ve olay yerinin tüm bilgileri güzergâhlarıyla ekranda görülecek. Uzman, bir yandan karşıdaki kişiden bilgi alırken diğer yandan da Coğrafi Bilgi Sistemi üzerinden yangına en yakın ekibi tespit edecek. Tespit edilen ekibi, yangının bulunduğu adrese, sağlık ekipleriyle birlikte, en kısa güzergâhtan yönlendirecek. İşlem sırasında trafik yoğunluğu da tespit edilecek. Hareket eden ekip, anbean takip edilecek. Ekipler yangın yerine giderken bir taraftan da olay yerine en yakın hastaneler belirlenecek ve irtibata geçilecek. Eğer çağrı, bir trafik kazası ise bu sefer kaza yerine, polis, itfaiye ve sağlık ekipleri, aynı şekilde en kısa güzergâhtan sevk edilecek. Tüm bu işlemler birkaç dakika içinde tamamlanacak.

KONUŞMA ÖZÜRLÜLER SMS ATABİLECEK

Projede konuşma özürlüler de düşünülmüş. Sözlü ifade engeli olanlar acil durumlarda SMS atarak ihbarda bulunabilecek. SMS’in geldiği nokta, yine sistem üzerinden tespit edilerek mobil ekipler belirlenen adrese yönlendirilecek. Merkezde yabancı dil bilen personel de bulunacak. 112’nin Avrupa Birliği ülkelerinde de aynı amaç için kullanılıyor olması turistlere kolaylık sağlayacak.