Trafik Çilesinden Bıkanlar İçin

Doğal Yaşam
Türkiye’ye bu sistemi getiren ve ”www.ortakaraba.com”  sitesinin yöneticisi Fuat Raat, yaptığı açıklamada yurt dışında uzman olarak çalıştığı sıralarda bu sistemi tanıdığını ve ...
EMOJİLE

Türkiye’ye bu sistemi getiren ve ”www.ortakaraba.com”  sitesinin yöneticisi Fuat Raat, yaptığı açıklamada yurt dışında uzman olarak çalıştığı sıralarda bu sistemi tanıdığını ve kullandığını belirtti.

Türkiye’ye döndüğünde trafik ve park sorununun özellikle büyük şehirlerde bir keşmekeş haline geldiğini gördüğünü, bu nedenle bir mağdur olarak alternatif çözüm bulmaya çalıştığını dile getiren Raat, 2007’de bu sistemin yazılımını yaparak, halkın hizmetine ücretsiz bir site portalı olarak sunmaya başladığını aktardı.

Ortak araba sistemi aynı güzergahı paylaşan şoför ve sürücüleri internet ortamında tanıştırarak aynı yolu birlikte kullanmalarını sağladığını kaydeden Raat, trafiğe daha az araçla daha çok yolcu taşıma imkanı sunan sistem sayesinde yolda kaybedilen vaktin azaldığını, ithal ve pahallı benzinden tasarruf sağlandığını, çevre için de daha az egzoz gazı yayıldığını söyledi.

Bu sistem sayesinde yolcuların trafik sıkışıklığından etkilenmeyeceklerinden, yolculuk sürelerinin ve streslerinin azalacağını belirten Raat, toplu taşıma ağı istenilen duruma gelene kadar geçici bir çözüm olarak benimsenen bu uygulamayla araçların aynı yöne giden kişiler tarafından dönüşümlü olarak kullanılması ve birlikte yolculuk etmelerinin özendirileceğini kaydetti.

Fuat Raat, sistem sayesinde boş koltukların dolacağını, özel otomobilleriyle tek başına seyahat eden ve trafik yoğunluğuna sebep olan kişilerin sayısının gün geçtikçe düşeceğini ve yakıt sarfiyatı ve çevreye verilen zararın azalacağını dile getirdi.

DAHA AZ ARAÇ TRAFİĞE GİRİYOR

Araç paylaşım sisteminin tanıtılması, kullanılması ve uluslararası seviyeye geldiğinde yılda 11 bin 500 aracın trafikten çekilerek 1,5 milyon litre yakıt tasarrufunun hedefleri olduğunu anlatan Raat, bu oranda yakıtın doğurduğu karbondioksit gazını oksijene çevirmek için 10 bin 500 fidan dikmenin gerektiğini söyledi.

Son yıllarda Türkiye’de de yaşam alanlarının genellikle şehir merkezine uzak 3–4 bin konutlu sitelere kaydığına, ortalama hane başı 3 kişiden oluşulduğu düşünülürse 13 bin nüfuslu bir şehir oluştuğuna dikkati çeken Raat, bu tür yaşam alanlarının trafik ve ulaşım sorununun sadece yerel yönetimlerin çözmesinin zor olduğunu, önerilerinin ise bu sistemin trafik sorununa kolay, güvenli ve çevre dostu bir alternatif sunmayı amaçladığını anlattı.

Sistemin, yakın yerlerde oturan ve çalışanların iş yolculuklarını ortak araçlarla yapmalarını sağlayarak özel otomobillerin doluluk oranını artırmayı amaçladığını belirten Raat, bu sistemin, Avrupa ve Amerika‘da uzun dönemdir kullanıldığını anlattı.

Ortakaraba sistemine üye sayısının hızla çoğaldığını, Türkiye genelinde 4 bin 500’e yakın üyenin bulunduğunu dile getiren Raat, sadece İstanbul’da değil ülkenin büyük bir bölümünde bu sistemin kullanıldığını kaydetti.

Sistemin daha çok 22-32 yaş guruplarınca talep edildiğini kaydeden Raat, yolcuların güvenliğini ise portal üzerinden araç sahiplerinin plaka ve IP numaralarını takip ederek, maillerin ve telefon numaralarının kontrolüyle ve yolcuları da dikkatli olmaları konusunda sürekli uyararak sağladıklarını kaydetti.

Fuat Raat, ”Bu sistem, ticari bir amaç gütmüyor. Tamamen imece usulüne göre çalışıyor. Ancak aynı güzergahtaki yolcuları alan sürücü, isterse cüzi bir ücrette alabilir. Ancak bazı vatandaşlarımız, araçta çeşitli ikramlarda bulunarak da bu ücreti karşılayabiliyor. Bir nevi sosyal ortama dönüşüyor. İstanbul’da trafiğin rahatlamasında bu sistem çok uygun bir çözüm olabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içindeyiz. Belediye, kameralardan ve cep telefonundan göndereceği mesajlarla sistemin daha çok insana ulaşmasını sağlayabilecek” diye konuştu.

Yoğun trafik nedeniyle insanların stresli olduğunu anlatan Raat, bu nedenle vatandaşların işlerine verimli şekilde başlayamadığını kaydetti.

Sadece İstanbul’da yaklaşık 3 bin kişinin bu sistemi kullanarak işlerine gittiğini söyleyen Raat, araç sahibi olmayanların da sisteme üye olduğunu belirti.

İstanbul’da insanların şahsi araçlarını çok kullandığını, genellikle araçlarda tek kişinin bulunduğunu, trafiğin yoğun olmasının nedenlerinden birinin de bu olduğunu ifade eden Raat, sloganlarının öncelikle boş koltukları doldurmak olduğunu vurguladı.

”1 EYLÜL ‘DÜNYA ARAÇ PAYLAŞIM GÜNÜ’ İLAN EDİLSİN”

İstanbul’un bu yıl Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla gelecek turist potansiyelini düşünerek, sitelerini, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde hazırladıklarını anlatan Fuat Raat, turistlerin sitelerini ziyaret ederek bu sistemi Türkiye’de de kullanabileceklerini anlattı.

Raat, bu sistemin çevre açısından da çok yararlı olduğuna inandıklarını, bu nedenle BM’ye 1 Eylül’ün ”Dünya Araç Paylaşım Günü” ilan edilmesi için müracaat ettiklerini sözlerine ekledi.