Tarihin Büyük Utancı Berlin Duvarı

Doğal Yaşam
Hazırlayan: Engin Dinç 2. Dünya Savaşı, milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanmıştı. Fakat savaş sonrasında dünya asla eskisi gibi olmadı. Soğuk Savaş başladı ve ABD önderliğindeki kapitalistler&n...
EMOJİLE

Hazırlayan: Engin Dinç

2. Dünya Savaşı, milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanmıştı. Fakat savaş sonrasında dünya asla eskisi gibi olmadı. Soğuk Savaş başladı ve ABD önderliğindeki kapitalistler ile SSCB önderliğindeki komünistler önderliğinde iki ayrı dünya kuruldu. İşte bu ikiye ayrılmış yeni dünyanın sembolü de ‘Berlin Duvarı’ ya da namı diğer ‘Utanç Duvarı’ oldu. 1961 yılının 12 Ağustos’unu 13’üne bağlayan gece inşa edilen duvar, 9 Kasım 1989’da yıkıldı.

Milyonlarca insanın büyük acılar çekmesine sebep olan Berlin Duvarı’nın yapılmasına giden yol savaşı kaybeden Almanya’nın 4 bölgeye ayrılarak paylaşılmasıyla oldu. Almanya ve başkenti Berlin işgal kuvvetlerince Amerikan, Fransız, İngiliz ve Sovyet bölgesi olarak 4′e bölünmüştü. Kısa süre sonra Batı ittifakı benzer şekilde olan yönetim birimlerini birleştirdi ve tek bir yönetim bölümüne dönüştü. Fakat bu bloğun karşısındaki güç yani Sovyetler bu birleşmeye karşı çıktı. Batılı işgal kuvvetleri Almanya´yı tekrar inşaya girişirken, Sovyetler intikam duygusuyla Doğu Almanya´daki Almanları cezalandırma yolunu seçti.

Ekonomisi giderek kötüleşen ve komünist yönetim sonucu otoriter bir hal alan Doğu Almanya’dan Batı’ya kaçışlar başlamıştı. Sovyetlerden kaçış büyük ölçüde Berlin’den gerçekleşiyordu. Zamanla tel örgü ve mevzuat değişiklikleri de batıya kaçışı engelleyemez duruma gelmişti.

Batı Berlin’i bir fesat yuvası, kapitalizmin kalesi, karşı propaganda merkezi olarak gören Sovyetler daha 1950’lerin başlarında bir duvar örerek kaçışları engellemeyi düşünmeye başladı. Duvarın kendisi 1961′de kuruldu. Acak Doğu ile Batı Almanya arasındaki katı sınır daha 1952′de çizilmişti.Amaç, eğitimli ve genç insanların kaçmasını engellemekti.

Buna rağmen sadece Berlin metrosu yoluyla 1955 yılına kadar 1950′lerin başında büyük bir ekonomik büyüme yakalayan Batı Almanya’ya 270.000 insan kaçtı. Bunun üzerine Doğu Almanya’da dönemin iktidarı olon Sovyet yanlısı Sosyalist Birlik Partisi (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, kısaca SED) lideri Walter Ulbricht’in bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdi. Ulbricht Sovyet liderlerine danışması ve onaylarını alması sonucu duvar için harekete geçildi.