Sivil Savunma Gönüllüsü Olmak

Doğal Yaşam
Hazırlayan: Bengü Dağlı Geçtiğimiz günlerde 17 Ağustos depreminin 10. yıl dönümüydü. 1999 yılında Düzce ve civarında meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremle, bir çok eve ateş düştü. Bu acı bize ülkemi...
EMOJİLE

Hazırlayan: Bengü Dağlı

Geçtiğimiz günlerde 17 Ağustos depreminin 10. yıl dönümüydü. 1999 yılında Düzce ve civarında meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremle, bir çok eve ateş düştü. Bu acı bize ülkemizin depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi. Sivil savunmadaki yetersizliğimiz birçok kurtarılabilecek canın kara toprakla buluşmasına zemin hazırladı. Deprem oldu, enkaz kalktı, acılar bir nebzede olsa hafifledi ama Türkiye hala sivil savunma konusunda gerekli yolu alamadı. Peki bu sivil savunma nedir?, Ne işe yarar? Ülkemizdeki sivil savunma bilinci hangi noktada? İşte bu soruların cevabı ve daha fazlası bu yazıda…

Sivil Savunma Nedir?

Düşman taarruzlarına, tabi afetlere ve büyük yangınlara karşı halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi, hayati ehemmiyeti olan her türlü resmi ve özel tesis ve teşekküllerin korunması ve faaliyetlerinin sürdürülmesi için acil tamir ve ıslahı savunma gayretlerinin sivil halk tarafından azami suretle desteklenmesi ve cephe gerisi maneviyatının muhafazası amacıyla alınacak her türlü silahsız koruyucu ve kurtarıcı faaliyetlerin tümünü ihtiva eder.

Dünyada sivil savunmanın 60-70 yıllık bir geçmişi var. Yurdumuzda ise sivil halkın korunmasına ilişkin önlemler alınması girişimi 1931 yılında gerçekleşti. Sivil Savunma Teşkilatı’nın, ön plana çıkması 17 Ağustos 1999 depremiyle oldu. 1999 yılında yaşanan bu deprem on binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden olan deprem, sivil savunma bilincimizin gelişmesine zemin hazırladı. O dönem hızlı bir şekilde gündemimize giren Sivil Savunma Teşkilatı, bugün halen aktif şekilde yardıma muhtaç insanların hizmetine koşuyor.

Sivil Savunmanın Amaçları :

1) Halkın can ve mal kaybının en az düzeye indirilmesi
2) Hayatı önemi olan her türlü resmi ve özel kurum ve kuruluşların korunması,
3) Bu kurum ve kuruluşların etkinliklerinin sürdürülmesi için ivedi onarım ve yenileştirmenin yapılması,
4) Savunma çabalarının sivil halk tarafından en geniş ölçüde desteklenmesi,
5) Cephe gerisinin moralinin korunması,

Bugün sivil savunma bilincinin yaygınlaşması için halen gönüllüye ihtiyaç bulunmaktadır. Unutmayın ki gönüllü olduktan sonra alacağınız eğitim olası bir felaketten sonra hem sizin hemde ailenizin can simidi olacak. Peki sivil savunma gönüllüsü nedir?, Nasıl gönüllü olursunuz?

Sivil Savunma Gönüllüsü Nedir?

Savaş veya afetin yıkımına maruz kalmış canlılardan;

1) Kaybolanların aranması,
2) Enkaz altında mahsur kalanların kurtarılması,
3) Kurtarılanlara ilk yardım yapılması,
4) Gerektiğinde enkaz bölgesinin güvenliğinin sağlanması,

gibi sivil savunma faaliyetlerine devletin resmi güçleri yanında ve eş güdümünde gönüllü olarak katılmak isteyen kişiler, sivil toplum örgütleri özel ve tüzel kişiliğe sahip kurum ve kuruluşlar "SİVİL SAVUNMA GÖNÜLLÜSÜ" olarak adlandırılıyor.