Sigara Satışında 18 Yaşı Sınırı

Doğal Yaşam
Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerleri de 19 Temmuz’dan itibaren sigara yasağı kapsamına alınıyor. Buralarda sigara içen 69 TL, içiren ise 560 TL’den 5 bin 600 TL&#...
EMOJİLE

Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerleri de 19 Temmuz’dan itibaren sigara yasağı kapsamına alınıyor. Buralarda sigara içen 69 TL, içiren ise 560 TL’den 5 bin 600 TL’ye kadar ceza ödeyecek.

İstanbul Valisi Muammer Güler, tütün ve tütün mamulü kullanımı konusunda 19 Temmuzdan itibaren yeni bir dönem başladığını belirterek, ”Bu yasaklar, artık günlük hayatta belirgin şekilde uygulanmaya başlıyor” dedi.

Doktor Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde gerçekleştirilen ”Tütün Kontrol Toplantısı”na başkanlık eden Vali Güler, sloganlarının ”Tam dumansız İstanbul” olduğunu söyledi.

Sigaranın doğum öncesinden başlayarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Güler, ”Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kullanımı” hakkındaki kanunun, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Özel kişilere ait lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerlerinin de 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren kanun kapsamına alınacağını belirten Güler, bu alanlarda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda bu yıl itibarıyla 69 TL ceza uygulanacağını kaydetti.

Yasağa uyulmayan işletme sahiplerine de 560 TL’den 5 bin 600 TL’ye kadar para cezasının söz konusu olduğunu anımsatan Güler, ”Yasağa karşı çıkanlara müeyyidelilerin tam ve zamanında uygulanması zorunluluktur” dedi.

Kanun ile çocuk ve gençlerin sigara içmeye başlamasının önlenmesi, içmeyenlerin sigara dumanından korunması, içenlerin de bırakmasının teşvik edilmesinin amaçlandığını anlatan Güler, Türkiye’nin kapalı yerlerde sigarayı kanunla yasaklayan dünyadaki 13 ülkeden biri olduğunu bildirdi.

Vali Güler, 19 Temmuz öncesinde tüm kentin yasağa yönelik afişlerle bilgilendirileceğini belirterek, ”19 Temmuzdan itibaren yepyeni bir dönem başlıyor. Bu yasaklar (tütün ve tütün mamulü kullanımı) artık günlük hayatta belirgin şekilde uygulanmaya başlıyor” diye konuştu.

YASAKLARIN SIKI TAKİBİ

Bu yıl itibarıyla çevreye atılan izmarit, paket, ağızlık gibi maddelerle ilgili olarak uygulanan cezanın 25 TL olduğunu hatırlatan Güler, reklam ve promosyon faaliyetlerinin önlenmesine yönelik de yasaklar bulunduğuna dikkati çekti.

Güler, 18 yaşından küçüklere tütün mamulü satılmamasının önemli olduğunu vurgulayarak, satış yapan yerlere ilişkin müeyyide uygulanması konusunda da denetimlerin sıklaştırılacağını belirtti.

Buna göre 18 yaşından küçüklere sigara ve tütün ürünleri satanlara para cezası yerine TCK‘nın 194’üncü maddesinde "özel bir suç" kapsamında 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kamu binalarında yöneticilerin dışardan ceza kesebilmeleri için makbuz dağıtılması konusunun da gündemde olduğunu ifade eden Güler, özellikle spor alanlarında yasağın kesinlikle uygulanacağını anlattı.