Sıcak Hava Damdan Düşürdü

Doğal Yaşam
Her yaz sıcakların artmasıyla uyumak için dama çıkan Güneydoğulu vatandaşlardan 30’u bu yıl uyurken düşerek hayatını kaybetti. 80’i de sakat kalma riskiyle karşı karşıya kaldı. 2.5 ay için...
EMOJİLE

Her yaz sıcakların artmasıyla uyumak için dama çıkan Güneydoğulu vatandaşlardan 30’u bu yıl uyurken düşerek hayatını kaybetti. 80’i de sakat kalma riskiyle karşı karşıya kaldı. 2.5 ay içinde 3 bin 230 vakanın yaşandığı bölgede en çok çocuklar düşüyor

Güneydoğu’da sıcakların artmasıyla uyumak için geceyi damda geçiren vatandaşların korunaksız uyku serüveni damdan düşmeler nedeniyle kâbusla son buluyor.

Diyarbakır Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne son 2.5 ayda 3 bin 230 damdan düşme vakası getirildi. Yaralıların büyük çoğunluğunu çocuklar oluştururken, damdan düşen 30 kişi de hayatını kaybetti. Tedavisi devam eden 80 kişide de sakatlık riskinin bulunduğu açıklandı.

AİLELER İLGİSİZ

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde hissedildiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Mardin’de klimasız müstakil evlerde vatandaşlar, geceyi iyi bir uyku için damlarda geçiriyor. Bölgede haziran ile eylül ayları arasında geceyi damda geçiren vatandaşlardan uyurgezer olanlar ile ihtiyaç gidermek için eve inmek isteyenlerden bazıları uykulu olmaları nedeniyle dikkatsiz davranıp damdan düşüyor.

Yöre halkının yaz aylarında kanayan yarası haline gelen bu olaylar tüm uyarılara rağmen önlenemiyor. Düşme vakalarının en çok yaşandığı Diyarbakır, Mardin ve Batman’da bu yıl da çoğunluğu çocuk binlerce kişi hastanelik oldu. Hafif yaralarla kurtulanların ise hastaneye gitmediği bildirildi, Diyarbakır Devlet Hastanesi Acil Yardım Uzmanı Dr. Asım Kalkan, bölgede trafik kazalarından sonra en fazla ölümlerin yüksekten düşme vakalarından kaynaklandığını söyledi. Yöre halkının korunaksız yerlerde uyuduğunu belirtip aile büyüklerinin özellikle çocuklara karşı ilgisizliğine dikkat çeken Kalkan, yüksekten düşenlerin yüzde 60’ının çocuk olduğunu ifade ederek, “Sıcak havalarda vatandaşlar, geçmişten gelen bir kültürün devamı olarak dam veya teraslarda uyumayı tercih ediyor. Ancak damlar korunaksız olduğu için düşme vakaları yaşanıyor. Hastanemize son 2.5 ayda ayak, bacak ve kafa travması geçiren 3 bin 230 kişi kaldırıldı. 30’u yolda getirilirken hayatını kaybetti. Geri kalanların tedavileri yapıldı, ancak 80 kişide sakatlık riski bulunuyor” dedi.