Semazenlere Büyük İlgi

Doğal Yaşam
Türkiye’deki ilk ve tek resmi sema grubunu bünyesinde barındıran Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu‘nun, 2009’da yurt dışında gerçekleştirdiği 26...
EMOJİLE

Türkiye’deki ilk ve tek resmi sema grubunu bünyesinde barındıran Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu‘nun, 2009’da yurt dışında gerçekleştirdiği 26 sema programını on binlerce kişi izledi.

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, yurt içi ve yurt dışında her yıl birçok programa davet edildiklerini belirterek, özellikle Mevlana’nın doğumunun 800. yıl dönümü dolayısıyla UNESCO’nun ‘Mevlana Yılı’ ilan ettiği 2007’den bu yana sema programlarına yurt dışından yoğun talep almaya başladıklarını kaydetti.

EN FAZLA TALEP ABD’DEN

Taleplerin hemen hepsine karşılık vermeye çalıştıklarını anlatan Belviranlı, ”Yurt dışında 2007’de 40, 2008’de 27, bu yıl ise 26 sema programı icra ettik. En fazla talep ABD’den geliyor. Avrupa ülkelerinden de önemli oranda davetler alıyoruz. Avustralya, Japonya, Güney Kore, Fransa, Almanya, İsviçre, İspanya, Fas, Tunus ve daha birçok ülkede sema programları icra ettik” dedi.

Belviranlı, yurt dışı turnelerinde Mevlana‘ya olan ilginin şaşırtıcı boyutta olduğunu ifade ederek, Mevlana ve Mevleviliğin ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde en çok ilgilenilen tasavvuf alanı olmasının sema programlarına ilgiyi arttırdığını söyledi.

Mevlana’nın ”hoşgörü ve tolerans insanı” olduğunu vurgulayan Belviranlı, Mevlana’nın sözlerinin de Batı dünyasından ilgi gördüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

”Turneler boyunca on binlerce kişi sema programlarını izledi. 5-6 bin kişilik salonlarda bir koltuk bile boş kalmıyor. Gittiğimiz her ülkede aynı manzarayla karşılaşıyoruz. Bütün dünyada inanılmaz bir Mevlana sevgisi var. Mevlana’nın eserlerinden Mesnevi ve Divan-ı Kebir, ABD’de en çok okunan kitaplar listesinde yer alıyor. Bu itibarla yurt dışında Mevlana’ya, semaya ve Mevleviliğe büyük bir ilgi var. Yurt dışındaki izleyicilerimizin yüzde 99,9’u yabancılar ve çeşitli dinlere mensup insanlardan oluşuyor. İzleyicilerin arasında çok nadir Türk bulabilirsiniz. ”