Şehirli Çocuklar Köyde

Doğal Yaşam
Başarılı 75 ilköğretim öğrencisini beş gün boyunca konaklamak üzere 7 ile gönderdi. Çocuklar, köylülerle Rize’de çay, Konya’da buğday topladı. Erzurum’da inekten süt sağdı. Gerçeğin ...
EMOJİLE

Başarılı 75 ilköğretim öğrencisini beş gün boyunca konaklamak üzere 7 ile gönderdi. Çocuklar, köylülerle Rize’de çay, Konya’da buğday topladı. Erzurum’da inekten süt sağdı.

Gerçeğin sosyal bilgiler kitabından çok farklı olduğunu yaşayarak gördü.  
 
 
İstanbul’un Pendik ilçe belediyesi, eğitim ve kültür alanında önemli bir projeye imza attı. İlçedeki başarılı ilköğretim öğrencilerini, köy hayatını ve doğal yaşamı tecrübe etmeleri için farklı illere gönderdi. Tarlada ürün toplayıp ahırda hayvanlarla uğraşan çocuklar, 5 gün boyunca hem tarihî ve kültürel bilgiler edindi hem de büyük bir tecrübe kazandı. Beşer kişilik kız ve erkek öğrencilerden oluşan gruplar, Isparta, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Uşak, Rize ve Konya’daki köylere yerleştirildi. Gruplara yine okullardan seçilen iki öğretmen eşlik etti. 5 öğrenci, köyde belirlenmiş 2 ayrı ailenin evinde 5 gün boyunca konakladı. Bu sürede sosyal bilgiler kitabından öğrendikleri köy hayatının tüm ayrıntılarını yaşayarak gördü.

ŞEHİRLE KÖY ARASINDA KÖPRÜ KURULDU

Öğrenciler, köydeki arkadaşlarından nasıl süt sağıldığını, tarlada ürünün nasıl ve ne zaman toplandığını öğrendi. Rize-Büyükköy’deki çay bahçeleri arasında 5 gün geçiren Pendik Elka İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Gökhan Yılmaz, köy hayatının kendilerine çok şey öğrettiğini söyledi: "Buradaki arkadaşlarımız bize ilk gün nasıl çay toplandığını gösterdi. Daha önce hiç çay kesmememe rağmen kısa sürede öğrendim. Eğlenceli olduğu kadar zor bir iş. Büyük bir uğraş istiyor. Her sabah soframızda içtiğimiz çayın hangi şartlarda üretildiğini görmek bizim için büyük bir deneyim oldu." Sümeyye Özcan ise köy hayatının çok zorlu ama güzel olduğunu dile getirdi. Öğrenciler, çay kesme işinden günlük 70 lira ücret aldıklarını da sözlerine ekledi.

Edirne’yi ziyaret eden bazı öğrenciler ise önce ayçiçeği ve çeltik tarlalarını dolaşarak, ürünlerin nasıl yetiştirildiğini ve toplandığını izledi. Konya’ya giden grup da buğday ve patates tarlalarını gezerek hasat çalışmalarına katıldı. Öğretmenleriyle başak toplayan çocuklar, ürünlerin biçerdöverler tarafından toplanmasını ve traktörlere boşaltılmasını seyretti. Gaziantep, Isparta ve Uşak’taki öğrenciler de yörenin tarım faaliyetlerini yerinde gözlemleyerek köy hakkında bilgi edindi.

BAŞKAN, ÖĞRENCİLERİ YERİNDE ZİYARET ETTİ

Pendik Belediye Başkanı Dr. Salih Kenan Şahin, öğrencileri kaldıkları köylerde ziyaret ederek programı yerinde inceledi. Rize-Büyükköy’de konaklayan çocuklara misafir olan Şahin, hem çocuklarla sohbet etti hem de beraber çay topladı. Başkan, yaptığı açıklamada ise projenin önemine dikkat çekti: "Biz bu projeyle şehirde yaşayan çocuklarımıza köy hayatını yaşatalım istedik. Böylece çocuklar her sabah sofralarında yedikleri peynirin veya içtikleri çayın, sütün hangi şartlarda üretildiğini öğrenme fırsatı yakaladı. Hem Türkiye’nin değişik bölgelerini tanıdılar hem de bu bölgelerde yaşayan insanlarımızın hayat tarzlarını gördüler."

Sağdığım sütün tadı daha güzel

Bir grup Pendikli öğrenci de tatilini Erzurum‘un Bardız köyünde geçirdi. Hayvancılıkla geçinen köyde çocuklar, ineklere nasıl bakım yapıldığını, inekten nasıl süt sağıldığını öğrendi. Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi İsmail Aslaner, gezi boyunca birçok ilki yaşadığını belirtti. Hayatında ilk kez süt sağdığını anlatan Aslaner, "Sabahları kendi sağdığım sütü içmek farklı bir duyguydu. Şehirde böyle bir şeyi görmemiz çok zor. Bize bu fırsatı sağlayanlara teşekkür ediyorum." dedi