Prens Charles Haklı Çıktı

Doğal Yaşam
Britanya tahtının varisi Galler Prensi Charles bundan senelerce evvel “Bitkiler insanların konuşmalarına cevap verir” dediği için medyada çok sayıda eğlenceli yazı yer almıştı. Bazıları Pr...
EMOJİLE

Britanya tahtının varisi Galler Prensi Charles bundan senelerce evvel “Bitkiler insanların konuşmalarına cevap verir” dediği için medyada çok sayıda eğlenceli yazı yer almıştı. Bazıları Prens’le açıkça dalga geçen bu yazıları kaleme alanların bir kez daha durup düşünmesinde yarar var. Zira ABD’de gerçekleştirilen bir bilimsel çalışmanın sonuçları, bitkilerin sadece insanlara cevap vermekle kalmayıp, kendi aralarında da iletişim halinde olduklarını ortaya koydu.

Birbirlerine uyarı sinyalleri gönderiyorlar

California Üniversitesi’nde, ekoloji profesörü Richard Karban ile Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden meslekdaşı Kaori Shiojiri’nin liderliğinde sürdürülen çalışma, bitkilerin, böcek ve benzeri zararlıların saldırısıyla ilgili acil durum sinyallerini ya da arılar ve kelebekler gibi döllenmeye yardımcı olan hayvanların ortamdaki varlığını haber vermek üzere birbirlerine kimyasal iletiler gönderdiklerini ortaya koydu.

Araştırmacılar, bitkilerin gövdelerinden yayılan kimyasal parçacıklarla kurdukları bu iletişimin, önceden tahmin edilenden çok daha karmaşık düzeyde ve gelişkin olduğunu söyledi.

Tepkileri bedensel hareket de içeriyor

Araştırmada, incelenen bitkilerden Latince adı Artemisia tridentata olan bir tür adaçayının, çekirgeler ya da başka zararlılar tarafından yenmeye başladığında, fiziksel bir hareket sergileyip yapraklarını birbiriyle kenetlediği gözlemlendi.

Öte yandan, çevresindeki bir adaçayı bitkisinin yapraklarının kenetlenmesi halinde, diğer adaçayı bitkilerinin kimyalarında bir değişim olduğu, sıvı oranının hızla azaldığı ve yapraklarının sertleştiği görüldü.

Bitkilerin bu tepkisinin, tehditle ilgili bir uyarı aldıklarına işaret ettiğini söyleyen Richard Karban, “Bitkiler, gelişimleri esnasında sadece çevredeki güvenilir işaretleri dikkate almakla kalmıyor, kendileri de diğer bitkiler ve organizmalarla iletişim kurmalarını sağlayan işaretler üretiyorlar” dedi.

Artık bitki ‘davranış’ları da incelenecek

Ecology Letters dergisinde yer alan makaleyle ilgili yaptığı açıklamada, Prof. Karban, bu araştırmanın, bitkilerin, tahminimizden çok daha üst düzeyde “davranışlar” sergilediğini ortaya koyduğunu söyledi.

Bahçevanlığın örgün eğitim dallarından ve en saygın mesleklerden biri olduğu Britanya’da, Galler Prensi Charles’ın bitkilerle konuşmanın çok önemli olduğunu söylemesi, sektör çalışanları arasında da uzunca bir süre alay konusu olmuştu. Ancak, Britanya’da Royal Horticultural Society (Kraliyet Bahçevanlık Topluluğu) tarafından gerçekleştirilen yakın tarihli bir başka ekoloji çalışması da, domates bitkisinin insan sesine kimyasal ve fiziksel tepki verdiğini göstermişti.

Kurbağa ile de poz vermişti

Galler Prensi Charles’ın çevre konusundaki duyarlılığı ünlü. Bahçevanların, yetiştirdikleri bitkilerle konuşması gerektiğini söyleyen Prens, Amazon Ormanları’nın korunması için düzenlenen bir kampanyaya da destek vermiş ve yandaki “kurbağa ile sohbet” fotoğrafı da o kampanya kapsamında medyada yeralmıştı.