Kavak Ağacı Tarih Mi Oluyor?

Doğal Yaşam
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dursun, söğütgiller familyasından olan ve kısa süre öncesine kadar Anadolu’nun heme...
EMOJİLE

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dursun, söğütgiller familyasından olan ve kısa süre öncesine kadar Anadolu’nun hemen her yerinde bolca rastlanan kavağın, kısa zamanda büyüdüğü için ekonomik değeri yüksek bir ağaç türü olduğunu belirtti.

Dursun, eskiden her çocuk doğduğunda, büyüdüğünde kerestesi sat ılıp çeyiz alınması için kavak ağacı dikildiğini, bu geleneğin son dönemde terk edildiğini vurguladı.

Özellikle suyun bol olduğu yerlerde ya da bataklıklarda kolayca yetişen kavağın kısa süre öncesine kadar kentlerde de yaygın olarak yetiştirildiğini dile getiren Dursun, şunları kaydetti:

"Aslında bu ağaçların, polen döneminde verdiği geçici rahatsızlık dışında kent insanına hiç bir zararı yoktu. Kavaklar, yeşili zaten az olan Anadolu kentlerinde en fazla ön plana çıkan ağaçlardı. Fakat son dönemde polenlerinin ‘insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaptığı’ kanaatinin gereksiz şekilde abartılması nedeniyle, kentlerde adeta kavak ağaçlarının nesli tüketildi. Örneğin Konya’da son birkaç yılda, kent merkezindeki çok sayıda kavak ağacı kesildi. Bu kentte kavak ağacı sayısı yok denecek kadar azaldı."

Dursun, bu mevsimde yoğun şekilde rüzgarla çevreye yayılan polenlerinin astım gibi solunum yolu hastalığı bulunan kişilerde alerji yaptığını belirterek, bu durumun sadece en fazla bir ayla sınırlı olduğunu, sağlıklı insanlara ise bu polenlerin zarar vermesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.