İzmir’de Antik Kent Ortaya Çıktı

Doğal Yaşam
İzmir’in Aliağa ilçesi Nemrut limanlar bölgesinde bulunan Kyme Antik Kenti’nde İtalyan kazı ekiplerince yaklaşık 25 yıldır sürdürülen kazı çalışmaları, son 4-5 yılda kazandığı hızla antik ...
EMOJİLE

İzmir’in Aliağa ilçesi Nemrut limanlar bölgesinde bulunan Kyme Antik Kenti’nde İtalyan kazı ekiplerince yaklaşık 25 yıldır sürdürülen kazı çalışmaları, son 4-5 yılda kazandığı hızla antik kentin ihtişamını gözler önüne sermeye başladı.

Uzun yıllar İtalyan arkeolog Prof. Dr. Sebastiana Lagona ve ekibi tarafından yürütüldükten sonra bu yıldan itibaren bir başka İtalyan arkeolog Calabria Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Antonio La Marca başkanlığındaki kazı heyeti tarafından Kyme Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarında önemli ilerlemeler kaydedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kyme Kazı Temsilcisi Nurhan Ülgen’in girişimleriyle İtalyan kazı ekibinin yanında bu yıl ilk kez Türk arkeologların da kazılarda yer aldığı Kyme’de, kentin agora ve sütunlu cadde ile konut yapılarının bulunduğu alanların yanı sıra kentin amfi tiyatrosu gün ışığına çıkarılmaya başlandı.

Kazı çalışmalarına katılan Türk arkeologlardan Cenker Atila, Kyme’de kazıların düzenli olarak yaklaşık 25 yıldır sürmesine karşın kazılara verilen önemin artmasıyla ancak son 4-5 yılda ilerleme kaydedilebildiğini ifade etti. Cenker Atila , “Bütün çalışmaların 25 yıllık bir geçmişi var ama son 4-5 yılda yapılan çalışmalar 20 yıldan daha fazla” dedi. Antik kentte halen Ege Gübre ve İzmir Demir Çelik firmalarının sağladığı işçi desteği ile 4-5 sektörde birden kazı yapıldığını belirten Atila, şunları kaydetti:

Bunlardan en önemlisi ilk defa tiyatroda çalışmaya başladık ve tiyatroyu tamamen ortaya çıkartıp restore edilip, belki ileride çeşitli etkinliklerin düzenleneceği bir alan haline getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda agorada kazı çalışmalarımız devam ediyor. Kent, Roma döneminde şehir merkeziyken, MS 2’nci, 3. yüzyılda terk ediliyor ve sonraki yüzyıllarda muhtemelen kutsal bir alan haline getiriliyor. Bunu da agora bölümünde ortaya çıkardığımız en erken kilise yapısından anlıyoruz.”
İyi korunmuş bir antik kent ortaya çıkıyor

Kazıların, Kyme Antik Kenti’nin işlevini tamamladıktan sonra üzerinde yakın dönem yerleşimlerine sahne olmaması nedeniyle çok iyi durumda olduğunu gösterdiğini ifade eden Atila, şunları kaydetti:

Kazılarla çok güzel bir kent ortaya çıkacak. Çünkü çok tahrip görmemiş, biz arkeolojide kentin tabaka tabaka her evresinin üstü üste olmasına ‘stratigrafi’ diyoruz. Mesela Foça ve Urla’da bulunan antik kentler, bugün var olan şehirlerin altında kaldıkları için inşaatlarla çok tahrip görüyorlar. Bu kümede böyle bir tahrip olmadığı için bir kenti oluşturan bütün dini, resmi, sosyal ve sportif yapılar muhtemelen çok güzel korunmuş vaziyette. Bir tek tiyatromuz, çok dik bir yamaçta kurulu olduğu için zamanla erozyonlarla tahrip olmuş. Ama karşı yamaçta, villa olarak değerlendirebileceğimiz çok güzel bir Roma dönemi evimiz var. Hemen ileri tarafta çok güzel bir sütunlu caddemiz var. O açıldığında görsel güzelliği yüksek bir görünüm arz edecek. Sonuç olarak, bu kazılarla belki Bergama, Efes kadar olmasa da onlara çok yakın bir şehir elde edeceğimizi umuyoruz.”