İşte Modern Çiçero!..

Doğal Yaşam
Alper Akbal 3 yaşında bir kediden korkarak kekeme oldu. Hitabet ustası Çiçero‘nun hayatını okudu. Filozofun hastalığı yenmek için uyguladığı metotla sorununu çözdü. Alper Akbal (28), 3 yaşındayk...
EMOJİLE

Alper Akbal 3 yaşında bir kediden korkarak kekeme oldu. Hitabet ustası Çiçero‘nun hayatını okudu. Filozofun hastalığı yenmek için uyguladığı metotla sorununu çözdü.

Alper Akbal (28), 3 yaşındayken aniden önüne çıkan bir kediden korkup kekeme olmuş, sonra da hayatı kâbusa dönmüş. Okuduğu Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘ni, sunum yapmakta yaşadığı zorluklar nedeniyle tam 8 yılda tamamlayabilmiş. Sorununun, bundan iki bin yıl önce Roma‘da yaşayan, eserleri ve hitabetiyle felsefe tarihine damga vuran filozof Çiçero’dan farkı olmadığını, tavsiye üzerine Çiçero‘yu keşfedip okumaya başlayınca anlayan ve filozofun kullandığı yöntemlerle kekemeliği yenen Akbal, yaşadığı 27 sıkıntı ve stres dolu yılın ardından, kendisini şimdi ‘yeniden doğmuş gibi’ hissediyor. Çocukluğunda kekeme olan Çiçero’nun hayatını ve yaşadıklarını okuyarak hastalığını yenen Akbal, günlerce Çiçero gibi ağzına çakıl taşı koyup, denize karşı yüksek sesle konuşmuş. Kekemeliği yenip dünyanın en ünlü hatiplerinden biri olmayı başaran Çiçero’nun yaşadıklarını ve konuşmak için verdiği mücadeleyi kendine örnek almış.

NEFES ÇALIŞMASI YAPTI

Çiçero‘nun kekemeliği yenmek için kullandığı yöntemlerin büyük yararını gördüğünü, tıpkı Çiçero‘nun yaptığı gibi, deniz kenarına giderek, topladığı çakıl taşlarını ağzıyla saatlerce denize fırlattığını, bu sayede ağız kaslarını güçlendirdiğini anlatıyor. Akbal, "Tavsiye üzerine Çiçero’yu okumaya başlayıp, yaptıklarını hayatımda uygulamaya çalıştım. Ciddi anlamda ilerleme sağladım. Geçtiğimiz yıl Dünya Konuşma Merkezi‘ne gelerek yıllarca beni toplumdan tecrit eden kekemeliği 1 ayda yüzde yüz yenerek, yeniden toplumsal hayata adepte oldum. Bilgisayar destekli programlar, nefes çalışmaları sayesinde konuşmayı duraksamadan çözdüm. Şimdi adeta ikinci baharımı yaşıyorum" diye konuşuyor. Yalnızca üniversite değil, ortaokul ve lise yıllarında da kekemeliğin kendisinde büyük sıkıntı yarattığına dikkat çeken Akbal gideceği yeri anlamayan taksi şoförünün cep telefonuna mesaj yazarak adres verdiği günleri unutamıyor. Akbal, "Kaybettiğim yılların acısını çıkarmaya başladım. Artık güzel konuşuyorum" dedi.