Hüzün Çiçekleri Ters Laleler

Doğal Yaşam
İlkbaharla birlikte gösterişli çiçekleriyle doğayı süsleyen ters laleler, Van’ın Gevaş ilçesinde bir çok köydeki mezarlıkta açmaya başladı. Ters lalelerle ilgili araştırmalarda bulunan Yüzüncü Y...
EMOJİLE

İlkbaharla birlikte gösterişli çiçekleriyle doğayı süsleyen ters laleler, Van’ın Gevaş ilçesinde bir çok köydeki mezarlıkta açmaya başladı.

Ters lalelerle ilgili araştırmalarda bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gevaş Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Alp, "ters lalelerin kandilleri aşağı doğru olduğu ve nektar damlattığı için hüznü sembolize ettiğine inanıldığını" belirtti.

Gevaş’taki bir çok mezarlık ve türbeye hüznü göstermek için ters lale ekildiğini söyleyen Alp, bu bitkinin Türk kültüründe önemli yeri olduğunu kaydetti.

Alp, şunları söyledi:
"Hüznün çiçeği olduğuna inanılan ters laleler, çeşitli kültürlerde önemli değere sahip. Ters laleleye Türk kültüründe ‘ağlayan gelin’ adı verilmiş. Gelinler baba evinden çıktığı zaman kafalarına kırmızı bir şal atılıyor. Bu bereketin simgesidir. Gelinler baba evinden üzerinde kırmızı şalla ağlayarak çıkar. O yüzden bu bitki bunu sembolize eder.

Mezarlarda kullanılmasının sebebi ise biri öldüğünde hüznü ifade etsin diye, ölen kişinin mezarına ters lale ekilir. Van’da bunu çok yoğun bir şekilde görebiliyoruz. Araştırmalarıma göre ters lale bu bölgelerde 700 yıldır yaşatılıyor."

Şevket Alp, ters lalelerin turizm açısından da önemli olduğunu belirterek, "Burada güzel bir popülasyon var. Bu bitkiyi görmek isteyenler Van’ı ziyaret edebilirler. Ters laleler turizm açısından da ciddi bir unsur" dedi.

Aydınocak Muhtarı Bahri Altıntaş ise ters lalelerin köy mezarlığında atalardan kalma mezarlıkta yüz yıllardır yaşatıldığını belirterek, "Biz de bu bitkiyi korumaya devam ediyoruz. Mezarlığın çevre duvarı kaymakamlık tarafından yapılarak daha fazla korunması sağlandı. Zaten köyde de buradaki ters lalelerin kopartılması veya başka bir yerde ekilmesi günah sayılıyor. Bu nedenle kimse dokunmuyor" diye konuştu.