Evcil Hayvanlara Dikkat!

Doğal Yaşam
Evcil hayvanların insanlarda görülen hastalıklarda ne kadar rolü olduğu hala araştırılıyor fakat son incelemeler, tekrarlayan enfksiyonlarda evcil hayvanların Yavru köpeğinizle ya da kedinizle oyun oy...
EMOJİLE

Evcil hayvanların insanlarda görülen hastalıklarda ne kadar rolü olduğu hala araştırılıyor fakat son incelemeler, tekrarlayan enfksiyonlarda evcil hayvanların

Yavru köpeğinizle ya da kedinizle oyun oynamak zararsız gibi görünebilir. Peki, yüzünüzü yalayan köpeğinizin salyasının çeşitli enfeksiyonlara yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Geçtiğimiz günlerde The New York Times‘da yayınlanan makaleye göre, genellikle hastanelerde ya da diğer sağlık kuruluşlarında görülen Metisilene Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) isimli mikrop, kuş, kedi, köpek, at, tavşan ve kemirgenler gibi hayvanlarda görülen enfeksiyon sayısında artış gösteriyor.

Evcil hayvanların insanlarda görülen enfeksiyonlar üzerinde ne kadar rolü olduğu tam olarak bilinmemesine rağmen, bilimsel çoklu incelemeler ya da tekrarlayan enfeksiyonlar güçlü bir bağ olduğuna işaret ediyor.

Güney Florida Üniversitesi Tıp Koleji’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Richard Oehler, hayvanlar ve insanlar arasında MRSA‘nın bulaşma vakalarını yeniden inceledi ve kendinizi ve evcil hayvanınızı nasıl korumanız gerektiği konusunda şu önerilerde bulundu:

1. Herhangi bir mikrobun yayılmasını önlemede yapacağınız aynı protokolü ve tedbirleri uygulayın. Evcil hayvanınızla oynamadan önce ve oynadıktan sonra ellerinizi sabunla ve suyla yıkayın ya da el jeliyle temizleyin.

2. Evcil hayvanınızın yüzünüzü yalamasına izin vermeyin.

3. Evcil hayvanınızın yemek ve su kâselerini ayrı kaplarda yıkayın. Eğer ayrı kabınız yoksa, kaseleri yıkadıktan sonra kapları dezenfekte edin.

4. Hayvanınızın üzerinde açık yara varsa, bunu tedavi ederken mutlaka eldiven takın. Eğer kendinizde bir yara ya da kesik varsa mutlaka bunu bantlayın, bandajlayın.

5. Evcil hayvanınızın genel sağlığına dikkat edin, rutin sağlık kontrollerine götürün, herhangi bir yarası olduğunda veterinere götürün. Rutin kontroller her 6 ayda bir yaptırılmalıdır.