Engelliler ‘Ben de Varım’ Diyecek

Doğal Yaşam
Omurilik felçlisi, kas hastası ve görme engelli vatandaşların evlerinden çalışarak GSM operatörleri ile Türk Telekom çağrı merkezlerinde istihdam edilmesini öngören ”Ulaşımda, İletişimde, hayatı...
EMOJİLE

Omurilik felçlisi, kas hastası ve görme engelli vatandaşların evlerinden çalışarak GSM operatörleri ile Türk Telekom çağrı merkezlerinde istihdam edilmesini öngören ”Ulaşımda, İletişimde, hayatın İçerisinde Ben De Varım” Projesi’nin tanıtımı yapıldı.

Swiss Otel’de düzenlenen etkinlikte konuşan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, ulaşım ve iletişimin özürlülerin en çok sıkıntı yaşadıkları alan olduğunu ve özürlülerin hayatla bağlantılarını kurmak ve devam ettirmenin herkese düşen önemli bir sorumluluk olduğunu söyledi.

İmkanlardan ve fırsatlardan eşit derecede yaralanabilen bir birey olarak toplumsal yaşamda yer almanın en temel insan hakkı olduğunu ifade eden Kavaf, özürlülerin kendine yeterli ve üretken bireyler olarak hayat sürdürmelerini sağlamanın devletin ana hedefi olduğun dile getirdi.

İstatistiklere göre her dört aileden birinin özürlü bir yakını bulunduğuna işaret eden Kavaf, Türkiye’deki özürlü oranının yüzde 12,29 olduğunu ve 8 buçuk milyon özürlü vatandaş bulunduğunu belirtti.

199 bin özürlü vatandaşa evde bakım ücreti, 407 bin özürlü vatandaşa özürlü aylığı ödendiğini anlatan Kavaf, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran kamu iş yerlerinde yüzde 4, özel sektör iş yerlerinde ise yüzde 3 oranında özürlü işçi çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu hatırlattı.

Kavaf, kamu kuruluşlarında istihdam edilmesi gereken özürlü memur sayısının 48 bin 549 olduğunu ancak istihdam edilen özürlü memur sayısının 10 bin 357’de kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

”Yani kamu kuruluşlarında 38 bin 192 özürlü kontenjan açığı bulunmaktadır. 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında yapılan bir değişilikle kamuda ilk defa işe alınacak özürlülerle ilgili istisnai düzenlemeye gidildi.

1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girecek söz konusu düzenlemeye göre kamudaki özürlü istihdamı kadro sınırlamasının dışında bırakıldı.

Özürlü çalıştırma yükümlülüklerini yerine getiremeyen kamu kurum ve kuruluşları 2010 yılı içinde özürlü kontenjanının tamamını doldurabilecek. Böylece tüm vücut fonksiyon kaybı yüzde 40 ve üzerinde olan özürlülerimiz boş olan 38 bin 192 kişilik memur kadrosuna atanabilecek.”

”ENGELLİ-ENGELSİZ BİRLİKTE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ”Ulaşımda, İletişimde, hayatın İçerisinde Ben De Varım” Projesi kapsamında Ankara, İstanbul, Erzurum, Erzincan ve Erzurum‘da ikamet eden 30 özürlü vatandaşın çağrı merkezlerinde çalışmak üzere işe alım süreçlerinin başladığını söyledi. Bunlardan eğitimini tamamlayan 20 engellinin bugün evlerinden çağrı kabul etmeye başladığını anlatan Yıldırım, GSM operatörleri ile Türk Telekom‘dan istihdam edilen engelli çalışan sayısını artırmalarını da istedi.

Teknolojinin gelişmesinin istihdamı olumsuz etkilediğini ancak yeni iş alanları da ortaya çıkardığını dile getiren Yıldırım, ”Kamuda da engelliler için 38 bin boş kadro var. Neden doldurulamıyor? Çünkü engelli çalıştırma alışkanlığı yerleşmemiş. ‘cezası neyse öderiz’ diyorlar, ama bizim ihtiyacımız olan para değil” diye konuştu.

30 engelli vatandaşın bugün itibariyle işe başladığını söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:
”Tabii güzel olan onları evlerinde istihdam etmek, onları hayata bağlamak. Bundan böyle attığımız her adımda, aldığımız her kararda, çaktığımız her çivide sizler de varsınız. Engelliler listeniz başında geliyor. Bakanlık olarak biz bunu kendimize prensip olarak kabul ettik. PTT binalarımızda engelli vatandaşlarımıza öncelik tanıyan düzenlemelere yer verdik. Aynı uygulamaları bakanlığın diğer hizmet birimlerine de yayacağız.”